Tom Cruise & Katie Holmes: sliep daar de duivel tussen?

Je kent waarschijnlijk wel het oud Hollandse spreekwoord ‘Twee geloven op een kussen, daar slaapt de duivel tussen’..

Zoals alle spreekwoorden is dit een cliché, maar daar schuilt altijd een kern van waarheid in.

De scheiding van Katie Holmes & Tom Cruise heeft dit onderwerp weer zeer actueel gemaakt. Want net als met andere verschillen tussen ouders, wordt een andere geloofsopvatting (lees: levensvisie) vaak pijnlijk duidelijk bij het opvoeden van kinderen…

Het is heel moeilijk in een huwelijk als man en vrouw anders denken over fundamentele zaken. En hoe je het ook wendt of keert, religie (en geen geloof is ook een geloof) is dat.

Als je dat van tevoren weet, kun je er wel rekening mee houden, maar problemen op dit vlak vaak niet voor zijn. Waar het om kinderen en hun waarden gaat, zal geen enkele ouder willen huichelen. Dan moet je je voorbereiden op onverwachte aanvaringen en een zeurend onbegrip over en weer, dat kan uitmonden in een wurgend gevoel van wanhoop.

Sommige mensen zijn daar wel tegen bestand, maar vaak breekt dat op den duur toch op. Denk aan de volgende situatie: de man is totaal niet religieus, sterker nog: een darwinist en zijn vrouw is protestant. Elke dag krijgen zijn kinderen waarheden voorgeschoteld afkomstig van dominee en bijbel, waar hij niets van gelooft! De kinderen zullen avondgebedjes leren, bidden voor het eten en zondags naar de kerk gaan, terwijl hij zich van dit alles afzijdig houdt. Dat gaan de kinderen vragen stellen: ‘Vindt papa het niet erg om naar de hel te gaan?’

Als hij om de goede vrede te bewaren maar mee doet, moet hij dus jaren ‘doen alsof’ en is de verwijdering daar.  Veel koppels zeggen vantevoren:  ‘Maar we houden toch van elkaar.’ Echter: houden van’ is een situatie van intimiteit en het gevoel dat je op dezelfde golflengte verkeert. Dat je je ook niet anders hoeft voor te doen dan je bent, omdat je vrede hebt met hoe de ander in elkaar zit en tegen de wereld aankijkt. Als daar voortdurend conflicten over zijn of als de botsende visies worden toegedekt omdat het al te pijnlijk is om er onbevangen over te spreken, dan bekoelt de situatie erg gauw.

Katie Holmes werd gek van het feit dat de vader van haar kind, in casu Tom Cruise, haar kind met bepaalde waarden, normen en regels opzadelde. In een leer waar zij zich totaal niet in kon vinden. In een gescheiden situatie zal het ook lastig worden, want een kind heeft altijd het recht op contact met moeder én vader.

Mocht je dus in een dergelijke situatie zitten en twijfelen aan een huwelijk, waar voor de trouwdag zelf al vaak verschillen van mening ontstaan: bezint eer ge begint!

Lees ook:Ton van Royen terug bij SBS voor kinderen in vechtscheidingen
Lees ook:Vaders van Nederland: lees uw kind vaker voor!
Lees ook:De minnares die blijft wachten, hopen en bidden tot haar getrouwde vriend zal scheiden
Lees ook:Kinderen van oude vaders
Lees ook:4 op de 10 moeders meldt dat echtgenoot niet de vader van kind is

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>