Meerderheid Nederlanders is zo eerlijk om te zeggen dat ze oneerlijk zijn

aten-we-eerlijk-zijnDe meerderheid (70%) van de Nederlanders is zo eerlijk om te zeggen dat ze weleens oneerlijk zijn naar anderen om er zelf beter op te worden.

Teveel teruggekregen wisselgeld houden en kantoorartikelen mee naar huis nemen zijn de ‘vergrijpen’ die mensen het vaakst toegeven, op de voet gevolgd door illegaal downloaden, de schoonmaker zwart uitbetalen en het niet zeggen als de rekening in een restaurant te laag is……..

Dat blijkt uit een enquête van Psychologie Magazine onder 750 lezers.

1 op de 10 geeft toe zijn Belastingaangifte niet helemaal eerlijk in te vullen. Dit zijn vooral mannen. Als meest voorkomende redenen voor het sjoemelen worden ‘ze merken het toch niet’, ‘het ging om zo’n laag bedrag’ en ‘ze hebben het er zelf naar gemaakt’ genoemd.

Mensen vinden het makkelijker instanties te beduvelen dan personen. Zo denkt maar 5% dat hij/zij het geld zou houden als hij het iemand ziet verliezen. Toch betaalt de helft van de Nederlanders niet voor het plassen als de toiletjuffrouw nergens te bekennen is.

Mensen schatten anderen opmerkelijk genoeg oneerlijker in dan zichzelf. Zo denkt 90% dat vrienden en collega’s weleens teveel teruggekregen wisselgeld of kantoorartikelen hebben meegenomen.

Lees ook:Toch even zijn telefoon checken?
Lees ook:Nederlanders liegen dat het gedrukt staat
Lees ook:Hoog opgeleiden gaan vaker vreemd dan lager opgeleiden
Lees ook:Getver, al dat gezoen weer op die nieuwjaarsrecepties
Lees ook:Nederlanders zijn de minst tedere Europeanen

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>