Een oud zaadje is naatje!

here_s_an_old_pic_of_meSteeds meer komt de wetenschap erachter dat Moeder Natuur zich niet laat bedotten qua voortplanting.

Dat eitjes van oudere vrouwen de kans verhogen op een gehandicapt kindje is al lang bekend. Maar nu blijkt ook dat oude zaadjes een risico vormen……

Enige jaren geleden jaar ontdekte de wetenschap dat het sperma van mannen vanaf 50 jaar steeds meer genetische mutaties krijgt. Vervolgonderzoek maakt duidelijk wat de gevolgen daarvan zijn, waarvan de resultaten in de biotechnologische database NCBI staan.

Nieuw vergelijkend onderzoek van het universitair medisch centrum Georgetown toont aan dat leeftijd en leefstijl van de vader voor de conceptie effect hebben op het geboortegewicht en het ontstaan van ziektes.

Zo blijkt er een correlatie tussen de hoge leeftijd van de vader en de kans op schizofrenie, autisme en geboorteafwijkingen bij zijn kinderen. Obesitas verhoogt de kans op diabetes en overgewicht bij het nageslacht en stress bij de vader kan leiden tot gedragsproblemen bij zijn kinderen. Is de vader alcoholist dan is de kans op een laag geboortegewicht groter. Ook is er meer risico op een geestelijke achterstand bij de baby.

Sperma wordt in de testikels aangemaakt uit voorlopercellen, de zogenaamde spermatogonia. Deze dupliceren iedere 16 dagen de genetische code van de man en ontwikkelen zich in 74 dagen tot een volledige zaadcel. Op 20-jarige leeftijd heeft een man al 200 van die duplicaties achter de rug; op 40-jarige leeftijd is dat opgelopen tot 660.

Er is altijd risico op een genetische beschadiging, maar hoe ouder een man is, hoe vaker dat voorkomt. Boven de 50 jaar is schade aan het nageslacht 1,79 x zo groot geworden. Die mutaties zijn overigens niet alleen van invloed op zijn kinderen, maar ook weer op de kinderen van zijn kinderen.

Het is dus niet alleen ‘Een slimme meid krijgt haar kind op tijd’, maar ook ‘Een slimme vent wacht niet tot het laatste moment’. Maar tenslotte moet ook vermeld zijn dat ‘oude vaders’, die meestal dochters krijgen, wel hele betrokken vaders zijn.

Lees ook:Kinderen van oude vaders leven langer, maar zijn minder mooi
Lees ook:Oude zak levert slecht sperma
Lees ook:18-jarige mannen moeten sperma laten invriezen
Lees ook:86-jarige Playboy-baas Hugh Hefner wil nog een kindje met zijn piepjonge bruid
Lees ook:Oudere vaders verwekken veel vaker kinderen met geestesziektes

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>