Oude zak levert slecht sperma

Er is altijd een hoop te doen geweest over vrouwen die op latere leeftijd nog kinderen krijgen.

Vooral het syndroom van Down wordt vaak genoemd bij zwangeren die al boven de 40 zijn.

Maar nu blijkt dat met name de leeftijd van vader belangrijk is.

Elk jaar dat een man ouder wordt, levert dat 2 extra veranderingen op in zijn genetisch materiaal……..

Dat blijkt uit onderzoek door wetenschappers uit IJsland, Denemarken en Groot-Brittannië, waarover is gepubliceerd in het vakblad NATURE.

De wijdverbreide opvatting dat vrouwen na hun 40ste beter geen kinderen meer kunnen krijgen maar dat mannen kunnen doorgaan met verwekken zolang ze er fysiek toe in staat zijn, lijkt dringend aan herziening toe.

Wetenschappers bekeken het genoom van 78 IJslandse gezinnen: vader, moeder en kind. Daar kwam uit dat een 20-jarige vader gemiddeld 25 zogeheten de-novo-mutaties doorgeeft, dat zijn veranderingen die na zijn eigen geboorte zijn ontstaan. Bij een vader van 40 zijn het er echter al 65.

Van de moeder krijgt de baby gemiddeld 15 mutaties mee en dat is onafhankelijk van de leeftijd. Vrouwen doen immers hun hele leven met 1 voorraad eicellen, terwijl mannen hun zaad voor elke keer vers aanmaken.

Of zo’n willekeurige mutatie kwaad kan is een kwestie van kansberekening. Geschat wordt dat 1 op de 10 schadelijk zijn en vaak is het effect van zo’n fout niet merkbaar. Maar hoe meer mutaties, hoe groter de kans dat het wel om vervelende gevolgen voor de baby gaat..

In een begeleidend commentaar wordt verband gelegd tussen de westerse neiging om op steeds hogere leeftijd nog kinderen op de wereld te zetten en de toename van autisme en andere (deels) genetisch bepaalde aandoeningen in die westerse wereld. Mannen krijgen de raad mee om voor de zekerheid wat jong sperma te laten invriezen, in het belang van de volksgezondheid.

Lees ook:Oude moeders worden ouder
Lees ook:Kinderen uit 1-ouder-gezinnen scoren slechter op school
Lees ook:‘Mama rijdt beter auto dan papa’
Lees ook:Jongens die opgroeien zonder vader komen later dan gemiddeld in de puberteit
Lees ook:Leeftijd waarop vrouwen gaan baren afhankelijk van familie en opleidingsniveau

facebook share facebook share

2 Reacties // Reageer

2 thoughts on “Oude zak levert slecht sperma

 1. taol

  Elke idioot met hersens zou moeten weten dat de man de oorzaak is en NIET de vrouw. Bij de vrouw zijn alle eicellen aanwezig, en een paar van die, elke maand delen zich. Bij een man wordt eerst zo’n stam cel gekopierd, en wordt nog een keer gekopierd en wordt daarna pas gedeeld.
  Verschil is: Bij vrouwen zijn die al aanwezig, bij mannen worden deze steeds opnieuw aangemaakt.

  LANG LEVE VROUWEN (en die gekke leraar van me had t mis en ik dus altijd juist :D )

    /   Reply  / 
 2. taol

  Bedoelde, hoe meer delingen, des te meer kans op mutaties, maar bij vrouwen aangezien al die eicellen al aanwezig zijn vanaf de geboorte..

  Ergens heb ik ook wel het idee gehad dat de wetenschap een gat in zn hoofd heeft gehad met het idee ‘mannen zijn superieur’ als het daarom ging.

    /   Reply  / 
 3. Pingback: Gestresste vaders verwekken angstige dochters | Relatie

 4. Pingback: 86-jarige Playboy-baas Hugh Hefner wil nog een kindje met zijn piepjonge bruid | Relatie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>