18-jarige mannen moeten sperma laten invriezen

Jongens van 18 jaar oud moeten hun sperma laten invriezen, om eventuele risico’s die komen kijken bij vaderschap op oudere leeftijd te vermijden.

Daar pleit de Britse bio-ethicus Kevin Smith van de Universiteit van Dundee voor in het Journal of Medical Ethics.

Smith wil dat naar de spermabank gaan de norm wordt. “Het wordt tijd dat we serieus kijken naar de steeds ouder wordende vader en het effect dat dit heeft op de generatie van onze kinderen”, zegt hij tegen BBC.

De kwaliteit van sperma gaat erop achteruit naarmate de man ouder wordt, daardoor wordt de kans op autisme, schizofrenie en andere ziektes groter.

Britse mannen kregen in 1990 gemiddeld kinderen toen ze 31 jaar oud waren, nu is dat 33 jaar.

Hij wijst erop dat, ondanks de lage risico’s op een ziekte, deze ontwikkeling een groot effect kan hebben op het hele land. Zijn oplossing is daarom het invriezen van sperma op 18-jarige leeftijd. Mannen kunnen daar dan op latere leeftijd een beroep op doen.

Hij stelt geen vaste leeftijd als richtpunt, maar een man die ouder is dan veertig is er volgens Smith bij gebaat een beroep te kunnen doen op ‘jonger’ sperma.

Niet iedereen is te spreken over het voorstel. Zo ook Allan Pacey, professor in Andrologie, een specialisme dat zich bezig houdt met de voortplantingsfuncties van een man, aan de Universiteit van Sheffield. Hij noemt het plan “een van de meest absurde suggesties die ik in lange tijd gehoord heb”.

Pacey wijst erop dat het risico op ziektes bij kinderen van oudere vaders erg klein is. “Daarnaast weten we dat sperma van een groot deel van de mannen niet goed in te vriezen is.”

Ook professor Jan Hindrik Ravesloot houdt een pleidooi voor jonge eitjes en zaadjes.

andere interessante artikelen

Lees ook:Kinderen van oude vaders leven langer, maar zijn minder mooi
Lees ook:Een oud zaadje is naatje!
Lees ook:Mensen-mannen zijn bijna overbodig
Lees ook:‘Papa, ik lijk steeds meer op jou’: vanaf 38 jaar
Lees ook:Valreep-moeders: laat je bevruchten door een toyboy!

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>