Oudere vaders verwekken veel vaker kinderen met geestesziektes

OldFatherRecent bleek uit wetenschappelijk onderzoek dat oudere vaders meestal dochters verwekken. Daar is natuurlijk niks mis mee.

Vroeger lag bij de risico’s van nageslacht op latere leeftijd vooral bij de vrouwen, die immers bij hun eigen geboorte alle eicellen al ‘aan boord’ hebben.

Maar steeds meer vaker blijkt ook dat oude zaadjes naatje zijn.

Samen jong kinderen krijgen blijkt het allerbeste…….

Er zijn namelijk weer nieuwe aanwijzingen dat kinderen van oudere vaders een grotere kans lopen op geestesziekten, lage intelligentie, zelfmoordneigingen en drugsverslaving.

Dit blijkt uit onderzoek van het Zweedse Karolinska Instituut en de Universiteit van Indiana (VS) dat in het tijdschrift Jama Psychiatry is gepubliceerd.

Medische gegevens van alle Zweedse kinderen, geboren tussen 1973 en 2001 werde daarvoor geanalyseerd. De wetenschappers schrijven geschokt te zijn door de bevindingen.

Kinderen verwekt door een 45-jarige man hebben 25x zoveel kans op een bipolaire stoornis en 13x zo veel kans op adhd als kinderen van een 24-jarige vader.

Het risico op autisme is 3,5 x groter en de kans op zelfmoordneigingen en drugsverslaving 2,5 x. De effecten nemen toe naarmate de vader ouder is.

Om de uitkomst zo zuiver mogelijk te krijgen, werden in dit onderzoek voor het eerst ook verwanten met elkaar vergeleken, onder meer neven en nichten en kinderen uit één gezin. De uitkomsten werden gecorrigeerd voor de (hoge) opleiding en inkomenspositie van de meeste oudere vaders.

Het Centraal Bureau voor de Statistiek in Nederland schat dat 14% van de Nederlandse baby’s een vader van 40 jaar of ouder heeft.

 

Lees ook:Kinderen van oude vaders leven langer, maar zijn minder mooi
Lees ook:Een oud zaadje is naatje!
Lees ook:Kinderen van oude vaders
Lees ook:Vaders en volwassen zonen moeten intimiteit niet mijden
Lees ook:Mannen die vroeg vader worden, sterven gemiddeld eerder

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>