Kinderen van oude vaders leven langer, maar zijn minder mooi

Vorige maand bleek uit een studie dat kinderen verwekt door vaders boven de 45 jaar zon 3,5 x zoveel risico lopen op autisme en andere psychiatrische problemen.

Het sperma kopieert het DNA van een oudere man minder correct en zo ontstaan genetische mutaties. Dit heeft eveneens tot gevolg dat kinderen uit ‘oude zaadjes’ minder mooi zijn.

Maar er is ook nog goed nieuws: kinderen van oudere vaders leven langer……

Zo blijkt uit een studie van de universiteit van Wenen die is verschenen in het vakblad Nature.

6 mannen en 6 vrouwen kregen ruim 4000 foto’s te zien van 18- tot 20-jarige mannen en eveneens ruim 4000 van vrouwen uit dezelfde leeftijdsgroep. Ze moesten vervolgens hun aantrekkelijkheid een cijfer geven. De jongeren met oudere vaders kregen duidelijk lagere quoteringen.

Antropoloog Martin Fielder: “Om de 16 jaar verdubbelt het aantal mutaties. Een 20-jarige heeft 25 mutaties in zijn sperma, een man van 40 jaar heeft er al 40 en wanneer hij 56 wordt, verdubbelt dat nog eens”.

Het effect daarvan is zichtbaar: iemand met een vader van 22 is 5% tot 10% aantrekkelijker dan een kind met een vader van 40 en dat verschil wordt groter met de leeftijd van de vader.

Vrouwen van hun kant geven slechts een maximum van 15 genetische mutaties door aan hun kinderen, ongeacht de leeftijd van de moeder.

Ze mogen dan minder aantrekkelijk zijn, kinderen van oudere vaders hebben dikke kans hun leeftijdsgenoten met jongere vaders te overleven.

Professor Lee Smith, geneticus aan de universiteit van Edinburgh, verklaart in ‘The Sunday Times’ dat ander onderzoek uitwees dat kinderen van oudere vaders langere telomeren hebben, de chromosoomuiteinden die in verband staan met een langere levensverwachting.

Lees ook:Een oud zaadje is naatje!
Lees ook:Mannen die vroeg vader worden, sterven gemiddeld eerder
Lees ook:18-jarige mannen moeten sperma laten invriezen
Lees ook:Oude zak levert slecht sperma
Lees ook:Oudere vaders verwekken veel vaker kinderen met geestesziektes

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>