Hoe sneu ben je als je (nog) geen kinderen hebt?

De maatschappelijke druk om kinderen te krijgen, is vooral voor vrouwen groot.

Mensen verwachten dat op een zekere leeftijd of na een relatie van een bepaalde tijd de kinderen als vanzelf komen en maken met het grootste gemak opmerkingen als: wanneer komt de eerste? Of: welke kamer wordt de babykamer?

Maar kinderen krijg je niet op bestelling. Om uiteenlopende redenen kan een kinderwens onvervuld blijven, soms tijdelijk en soms definitief…….

Daarover gaat ‘En waar blijven de kinderen?’ van Yvonne Prins.

Hoe ga je dan om met onnadenkende vragen? Wat vertel je en aan wie? Als je een onvervulde kinderwens hebt, is het onmogelijk je daarvoor af te sluiten. Overal word je geconfronteerd met zwangerschap, baby’s en kinderen. Hoe ga je om met zoveel confrontaties? Wat doe je wanneer je niet blij kunt zijn als een vriendin vertelt dat ze zwanger is? En hoe overleef je een verjaardagsfeestje waar jij de enige bent zonder kinderen?

Ook andere vragen dringen zich op. Bijvoorbeeld of je vriendschappen het overleven als al je vriendinnen moeder worden. Of je eenzaam oud wordt. En wat je dan met je leven gaat doen als je onverhoopt geen moeder wordt.

Yvonne Prins is psycholoog, coach en auteur. Zij had graag kinderen gewild, maar heeft ze niet en wil met dit boek aantonen dat een leven zonder kinderen niet treurig hoeft te zijn.

De Modern Motherhood Report van het magazine RED onder 3000 vrouwen tussen de 28 en 45 jaar, laat zien dat 1 op de 4 wilde dat ze vroeger aan kinderen was begonnen. Verder bleek dat bijna een kwart vindt dat ze al te lang gewacht heeft en 17% maakt zich zelfs zorgen of ze ¨berhaupt nog zwanger kan worden. 10% onderging al een vruchtbaarheidsbehandeling, omdat ze moeilijkheden ondervond om op natuurlijke wijze een kind te verwekken.

1 op de 5 wil zo graag een kind dat ze al overwoog een bewust alleenstaande moeder te worden, via een spermadonor of een andere methode. De vruchtbaarheid van een vrouw daalt drastisch na haar 35ste, hoewel ivf de kans vergroot om op latere leeftijd moeder te worden, is dit geen garantie op succes.

Lees ook:Maik de Boer is scheutig met sperma
Lees ook:Single vrouwen met kinderwens schieten in de stress met 30 in de klok
Lees ook:35e verjaardag in zicht? Stop met Tinderen, ga Kinderen!
Lees ook:Bewuste kinderloosheid is niet egoïstisch of zielig
Lees ook:Iedereen kan de vader zijn

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>