Beetje inteelt kan geen kwaad

Inteelt is taboe; om wat voor morele, emotionele reden dan ook. En genetisch gezien is het ook niet in orde. Kinderen van een broer en zus hebben vaak genetische afwijkingen.

Maar, zo blijkt uit onderzoek beschreven op Noorderlicht, met familie die wat verder uit elkaar ligt is het goed kinderen maken…………..

Achter- achter- achterneven – en nichten krijgen zelfs de meeste kleinkinderen. Wat voor het voortbestaan van het nageslacht natuurlijk heel gunstig is.

Het onderzoek is gebaseerd op oude IJslandse familiegegevens tussen 1800 en 1965. De onderzoekers gingen na in hoeverre stellen verwant van elkaar waren (in het dichtbevolkte IJsland is dat snel gebeurt) en hoeveel kinderen en kleinkinderen er voort kwamen uit dat huwelijk.

Conclusie: inteelt bleef problematisch als de stellen achterneef – en nicht (derde generatie) waren. Zij kregen kinderen die gemiddeld minder lang leefden. Er waren ook vruchtbaarheidsproblemen, want ze kregen minder kleinkinderen dan stellen die verder (vierde of vijfde generatie) verwant waren.

Echter, er bleek ook een voordeel: Hoe sterker de ouders verwant, hoe meer kinderen ze kregen. De stellen die verwant waren in de vierde en vijfde generatie kregen dan wel meer kleinkinderen, toch waren stellen van de derde generatie kleinkinderrijker dan stellen die nog verder of helemaal niet aan elkaar verwant waren.

Mogelijk telt het dubbele-zwakke-genen effect minder dan verwacht. Dit genen effect houdt het volgende in: iedereen heeft wel ergens een zwak gen. Omdat je ieder gen dubbel hebt, een van je vader en een van je moeder, heb je ook meestal een  compenserende reserve. Als je ouders broer en zus zijn is de kans groot dat je twee zwakke genen erft. Erfelijke afwijkingen zie je ook vaak bij inteelt.

Uit dit onderzoek zou geconcludeerd kunnen worden dat dit dubbele-zwakke-genen effect, zolang het niet direct om broer en zus gaat, niet zoveel effect heeft als de verwantschap verder ligt. Erfelijk materiaal zou zelfs ’more compatibel’ zijn.

Als dit inderdaad zo is, dan voorspellen de onderzoekers dat onze moderne maatschappij, die vaker huwelijken voortbrengt tussen mensen heel ver of geheel niet aan elkaar verwant, vanzelf bijdraagt aan het dalende kindertal.

Lees ook:Mannen: jullie zijn toch nog niet overbodig!
Lees ook:Grootouders houden meer van kleinkinderen die van hun dochter zijn
Lees ook:De ideale Vlaamse man
Lees ook:Heb je een zus? Zij maakt het verschil!
Lees ook:2e kinderen zijn socialer dan de oudsten

facebook share facebook share

1 Reacties // Reageer

One thought on “Beetje inteelt kan geen kwaad

  1. Nadine

    Nadine ( 13) ik heb een broer wie van ik op zich best veel hou maar hij zegt echt conyinu wilk met jou trouuwen o qeuy bwil wil met jou naAR BED SEKST ME OVER DE LIJ N AF en we zij n getrouwd samen en hebben een vriendschapring hij belt me alleen o.00 .0 ui 0 al uit mn bedaocclck midnight wat valt hier aan te doen reactie vragen anderen emaiul tlf verplicht indien broertzijnde anomiem

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>