Heb je een zus? Zij maakt het verschil!

Heb je een zus? Dan ben je ~ook al kun je d’r soms achter het behang plakken~ een gezegend mens.

Vrouwen én mannen die een of meerdere zussen hebben zijn sociaal vaardiger……

In een onderzoek werden 400 Amerikaanse gezinnen met minstens 2 kinderen geanalyseerd.

De conclusie was dat een broer of zus hebben een waardevolle bijdrage levert aan je leven, soms zelfs meer dan de ouders zelf. Een broer hebben heeft een bepaalde invloed, maar zussen konden echt een verschil maken.

Opgroeien met een zus maakt je minder eenzaam, schuldig en angstig en geeft je meer zelfvertrouwen. Je hebt ook minder kans op depressies, maakt je guller, vrijgeviger en vriendelijker.

Of die zus jonger of ouder is, maakt niet uit. Een verklaring zou zijn dat meisjes meer praten, problemen delen en gezinnen aanmoedigen opener te zijn met elkaar. Ze zijn ook zorgzamer, gezonder en zorgen voor meer harmonie in het gezin.

“Een broer of zus hebben heeft meer invloed op je vriendelijkheid of vrijgevigheid dan de ouders”, aldus onderzoekster Laura Padilla-Walker van Brigham State University in Utah. “Ouders moeten dus zuster- en broederliefde aanmoedigen, omdat het een beschermend effect kan hebben tijdens de adolescentie.”

Het effect van de broers en zussen was het sterkst in tweeoudergezinnen, waarschijnlijk omdat een ouder kind dan geen ouderrol opneemt ten opzichte van zijn of haar jongere broertjes en/of zusjes, wat de normale broer-en-zus-rol verandert.

Maar het werkt niet in alle gevallen. Pure vijandigheid tussen broers en zussen vergroot de kans op delinquentie. “Elkaar beledigen en schelden zou ik afleren in broer/zusrelaties en ik zou ze leren samenwerken”, aldus prof. James Harpe

Lees ook:Meisjes met jongere broers blijven langer maagd
Lees ook:Haat-/liefde-relatie broers en zussen altijd nog beter dan geen contact
Lees ook:Veel broers en zussen? Dan heb je een stabieler huwelijk!
Lees ook:Nederlandse familie blijkt ‘oudste gezin ter wereld’
Lees ook:Mannen uit een mannengezin zijn vruchtbaarder

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

0 thoughts on “Heb je een zus? Zij maakt het verschil!

  1. Pingback: Meisjes met jongere broers blijven langer maagd | Relatie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>