2e kinderen zijn socialer dan de oudsten

Welke plek neem jij in de kinderrij?

2e kinderen in een gezin zijn vaak socialer dan hun oudere broer of zus. Ze delen meer, zijn gehoorzamer en kunnen zich beter in een ander verplaatsen.

Dat blijkt volgens sociaal wetenschapper Sheila van Berkel, die volgende week aan de Universiteit Leiden promoveert op dit onderwerp.

Jongste kinderen hebben interactie met hun broer of zus en kunnen gedrag van hen afkijken. Ook hebben ouders al ervaring met opvoeden wanneer hun jongere kind ter wereld komt, waardoor ze mogelijk meer aandacht besteden aan diens sociale ontwikkeling.

Ook kijken jongsten hoe de oudere kinderen en de ouders met elkaar omgaan.

Van Berkel bezocht 4 jaar lang 390 gezinnen met 2 kinderen. Aan het begin van het onderzoek waren de oudste kinderen 3 jaar en de jongsten 1 jaar oud.

Deze bevindingen gelden voor zowel oudste als jongste jongens én meisjes. Waar wel een verschil in zit is in de impulsiviteit van meisjes met een oudere broer. Zij waren op hun 3e minder impulsief dan hun oudere broers toen die 3 waren.

In gezinnen met alleen meisjes of alleen jongens kan imitatie een grotere rol spelen dan in gezinnen met een meisje en een jongen. Maar bij 2 kinderen van hetzelfde geslacht komt het ook eerder voor dat zij zich juist van elkaar willen onderscheiden.

Lees ook:Grote broer is de ergste pestkop
Lees ook:Oudste kinderen hebben het dikste fotoalbum
Lees ook:Oudste kinderen, vooral meisjes, schoppen het het verste
Lees ook:Zonen beter bestand tegen scheiding ouders dan dochters
Lees ook:Zonen trekken een gebroken gezin beter dan dochters

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>