Mannen: jullie zijn toch nog niet overbodig!

Wetenschappers zijn al langer in dubio over waarom de man bestaat en waarom meercellige organisme zich al eeuwenlang voortplanten via seks.

Dat is ingewikkeld omdat slechts de helft van de nazaten, namelijk de vrouwelijke, zelf ook voor nakomelingen kan zorgen……

Onderzoekers van de Britse University of East Anglia wilden weten waarom de seksuele selectie, de strijd om de voortplanting, van Charles Darwin dit voortplantingssysteem in stand houdt, in plaats van een systeem waarin alle individuen nakomelingen kunnen baren, zoals dat in zuiver vrouwelijke aseksuele dierenpopulaties het geval is. Ze publiceerden hun bevindingen in het vakblad Nature.

Hoewel mannetjes af en toe een grote rol hebben in de opvoeding van hun kinderen, zoals bij zeepaardjes, pinguïns en de mens, is het ‘sterke’ geslacht eigenlijk niets meer dan een parasitaire spermproducent die een vrouwtje van zijn keuze opstrijkt, zoals bij de insectenorde van de waaiervleugeligen.

Een verklaring voor het feit dat we ons voorlopig nog steeds op de ‘traditionele’ manier voortplanten is de genetische gezondheid van een soort. Het is een goede zaak voor de genetische toekomst van onze soort dat vrouwen de ene (sterkere) man boven de andere kunnen uitkiezen. Beter dan wanneer seks zuiver een kwestie van toeval zou zijn.

Om daar absoluut zeker van te zijn deden de onderzoekers een uitgebreid experiment dat het selectie-element uit seks haalde. Het experiment vergde 10 jaar en 50 generaties meelkevers.

In de ene groep werden kevers willekeurig verdeeld in monogame koppeltjes. Andere soortgenoten werden in groepen ondergebracht waar minder vrouwtjes dan mannetjes waren, soms maar 10 wijfjes voor 90 mannetjes. De vrouwtjes in die groep hadden dus een grote keuzevrijheid, terwijl vrouwtjes in de eerste groep geen keuze hadden.

De keverfamilies leefden 7 jaar vredig onder deze omstandigheden, tot de wetenschappers testten hoe de groepen omgingen met inteelt, aangezien in elke generatie een broer met een zus paarde.

De groepen waar wijfjes de grootste seksuele selectie gegund werd, overleefden 20 generaties inteelt. De groepen waar weinig tot geen overtollige mannetjes leefden, stierven uit na de 10e generatie, omdat ze meer mutaties hadden opgebouwd in hun voortplantingsmateriaal. Die stapelen zich snel op bij inteelt.

Seksuele selectie geeft de kevers dus een serieuze voorsprong. Vrouwtjes om wie vele mannetjes strijden hebben veel keuzemogelijkheden en zullen dus minder snel paren met genetische verliezers.

Zonder mannen zouden dus ook genetische fouten van mensen zich continu opstapelen tot we uitsterven.

Lees ook:Vrouwen zorgen met promiscue gedrag voor gezonder nageslacht
Lees ook:Apies kijken: mooie en seksgewillige vrouwtjes zijn mannetjes de baas
Lees ook:Promiscuë pimpelmezen gaan voor lekkerste wijfjes
Lees ook:Ook ratten worden gruizig van lingerie en parfum
Lees ook:Gedwongen monogamie maakt nageslacht dommer

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>