Kwart Belgische vrouwen gedwongen tot seks door haar man

HS-dezenietwiewelVerkrachting komt het vaakst voor binnen het huwelijk. Dat bewijzen vandaag ook nieuwe cijfers van onze zuiderburen.

Een kwart van de vrouwen blijkt weleens door haar partner gedwongen tot seksuele betrekkingen…….

Dat blijkt uit een enquête van Amnesty International onder 2000 mensen tussen de 18 en 75 jaar.

Ongeveer een kwart van de Belgen is op een bepaald moment van hun leven blootgesteld aan seksueel geweld dat ze als ernstig beschouwen.

46% van de mannen en vrouwen waren effectief ooit het slachtoffer van seksueel geweld. Daarnaast kent 56% iemand of meerdere personen die slachtoffer waren.

Naast een kwart van de vrouwen die al ooit gedwongen werden tot seks door hun partner, geeft een zelfde deel aan al ooit op een publieke plaats fysiek lastiggevallen te zijn.

Verkrachtingen zijn een veel groter probleem dan we denken. 13% van de vrouwen zegt ooit verkracht te zijn door iemand die niet haar partner is.

“In 2013 werden per dag gemiddeld 8 aangiftes van verkrachting ingediend bij de politie”, aldus Amnesty International.

Echter: het blijkt dat slachtoffers van seksueel geweld (mannen en vrouwen) weinig vertrouwen hebben in officiële hulpinstanties of er de weg naartoe niet vinden. Slechts 16% is naar de politie gestapt. Het meest gebruikt blijken gesprekken met vrienden of kennissen (31%). Maar liefst 40% van de slachtoffers ondernam helemaal niks.

Amnesty noemt de de website HulpNaVerkrachting.be die de Belgische overheid vorige week lanceerde een positieve stap, maar benadrukt dat er meer nodig is om de problematiek van verkrachtingen in het bijzonder en seksueel geweld in het algemeen aan te pakken.

“De strijd tegen verkrachting moet een prominente plaats krijgen in de volgende landelijke en regionale regeerakkoorden, er moeten voldoende middelen vrijgemaakt worden voor preventieprogramma’s, sensibilisering en opvang van slachtoffers.”

Om de strijd tegen verkrachting hoog op de politieke agenda te houden lanceert Amnesty International een petitie, waar ze de komende maanden mee aan de slag gaat. Zo organiseren ze op 6 maart een publieke actie in Brussel.

Lees ook:Toename aantal mannelijke slachtoffers van huiselijk geweld
Lees ook:Nederlanders hebben hun handjes te los zitten
Lees ook:Meer relatiestress voor allochtoon
Lees ook:Piek huiselijk geweld tijdens feestdagen
Lees ook:Partnergeweld: de harde cijfers

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>