Partnergeweld: de harde cijfers

Geweld tegen vrouwen blijft een onderschat probleem.

Uit een recent rapport van de Wereld Gezondheids Organisatie (WHO) blijkt dat geweld tegen vrouwen in hoofdzaak gepleegd wordt door de eigen mannelijke intieme partners…..

* 15% tot 71% van de vrouwen wereldwijd, afhankelijk van het land, is in de loop van hun leven slachtoffer van lichamelijk of seksueel geweld door hun echtgenoot of partner

* In 4% tot 54% van de gevallen was er geweld in het afgelopen jaar. De WHO-studie bestrijkt 11 landen verspreid over Azië, Afrika, Nieuw-Zeeland en Latijns-Amerika.

* Partnergeweld kan ook fataal aflopen. Tussen 40% en 70% van de moorden op vrouwen worden gepleegd door intieme partners.

* 9% van de Nederlandse volwassenen zegt de afgelopen 5 jaar slachtoffer te zijn geweest van huiselijk geweld. In het grootste deel van de gevallen gaat het om partnergeweld: in 34% van de gevallen noemt het slachtoffer de levenspartner als dader, 46% noemt een ex-partner.

* In 65% van de gevallen van huiselijk geweld in Nederland gaat het om lichamelijk geweld en in 8% om seksueel geweld.

* Meer vrouwen dan mannen zijn slachtoffer: 60% tegenover 40% (Van Dijk e.a., 2010).

* Er wonen naar schatting 60.000 kinderen in een gezin waar sprake is van huiselijk geweld. Hiervan zijn 25.000 kinderen ook daadwerkelijk aanwezig bij incidenten. (Nieuwenhuis, 2008). De schatting is gebaseerd op een steekproef van politieregistraties van incidenten in 2006. Waarschijnlijk is er sprake van een onderschatting, omdat niet alle huiselijk geweld bij de politie bekend is.

* Autochtonen en allochtonen zijn ongeveer net zo vaak slachtoffer van huiselijk geweld. Dit blijkt uit onderzoek onder personen van Nederlandse, Turkse, Marokkaanse, Surinaamse en Antilliaanse afkomst (Van Dijk e.a. 2010; Van Dijk e.a. 2002).

* De afgelopen jaren zijn de politiecijfers over huiselijk geweld in ons land gestegen (Ferwerda 2009). Daaruit valt echter niet direct op te maken dat er daadwerkelijk meer geweld gepleegd wordt. Bij de gestegen politiecijfers kan ook de toegenomen aandacht voor huiselijk geweld een rol spelen.

Lees ook:Nederlanders hebben hun handjes te los zitten
Lees ook:Toename aantal mannelijke slachtoffers van huiselijk geweld
Lees ook:Piek huiselijk geweld tijdens feestdagen
Lees ook:Kinderen die huiselijk geweld meemaken later vaker migrainepatiënten
Lees ook:Speciale dag voor vrouwen die slachtoffer zijn van huiselijk geweld

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>