Toename aantal mannelijke slachtoffers van huiselijk geweld

Toen er vorig jaar ‘Blijf van mijn lijf-huizen’ werden opgericht voor mannen, deden velen daar lacherig over.

Mannen waren immers daders! Ja, maar zij blijken dus ook slachtoffers.

De 4 proefprojekten in de grote steden met opvang blijken hard nodig te zijn.

Eerder lagen de verhoudingen van de slachtoffers van huiselijk geweld op 85% vrouwen en 15% mannen. Inmiddels is 1 op de 4 slachtoffers man……….

HP/DeTijd heeft deze week een uitgebreid artikel over dit onderwerp met interviews daarin met homo-moslims die moeten onderduiken voor hun familie, maar ook mannen die slachtoffer zijn van eerwraak doordat zij een relatie aangingen met een vrouw waarvan de familie dit een schande vond.

In totaal zijn meer dan 200.000 mensen slachtoffer van ernstig huiselijk geweld. In tweederde van de gevallen gaat het om geweld tussen (ex-)partners. De daders zijn bijna altijd mannen (83%). Dat blijkt uit het onderzoek Huiselijk geweld in Nederland, uitgevoerd door het Wetenschappelijk Onderzoek- en Documentatiecentrum en instituut Intervict.

Er is een grote vooruitgang geboekt in het doorbreken van het taboe op het melden van huiselijk geweld. Momenteel wordt 1 op de 5 gevallen bij de politie gemeld. In 1997 was dat nog 12%. Vooral vrouwen doen aangifte. Mannen die naar de politie stappen, voelen zich vaak niet serieus genomen.

In de meeste gevallen gaat het om lichamelijk en seksueel geweld. Naast lichamelijk letsel hebben slachtoffers ook grote problemen in de relationele sfeer, op emotioneel vlak en op de werkvloer. Een kwart van de ondervraagde slachtoffers zegt een zelfmoordpoging te hebben gedaan.

De daders van huiselijk geweld zijn vaak zelf ook slachtoffer geweest. Ook plegen daders relatief vaak andere misdrijven en komt eenderde van de veroordeelden binnen twee jaar opnieuw met justitie in aanraking.

Huiselijk geweld komt bovengemiddeld voor bij Turken, Marokkanen, Surinamers en Antillianen.

In de eerste helft van 2011 komt het kabinet met uitgewerkte voorstellen voor een verscherpte aanpak van huiselijk geweld.

Lees ook:Partnergeweld: de harde cijfers
Lees ook:Nederlanders hebben hun handjes te los zitten
Lees ook:Honden en katten verraden huiselijk geweld
Lees ook:Piek huiselijk geweld tijdens feestdagen
Lees ook:Bij een kwart van de lesbische paren is sprake van huiselijk geweld

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>