Piek huiselijk geweld tijdens feestdagen

Er heeft een behoorlijke piek gezeten in de gevallen van huiselijk geweld tijdens de afgelopen weken.

De feestdagen van december dus.

Blijkbaar is ‘vrede op aard’ in veel gezinnen ver te zoeken en vallen er rake klappen………

In het AD meldt de eerste hoogleraar interpersoonlijk geweld, Renée Römkens, dat dit vooral komt doordat mensen tijdens de feestdagen veel meer tijd met elkaar doorbrengen.

Op jaarbasis zijn er ongeveer 500.000 gevallen van huiselijk geweld te melden. 80 % van het geweld wordt door een man gepleegd. De meeste slachtoffers zijn vrouwen.

1 op de 4 tot 5 vrouwen wordt ooit in haar leven door een mannelijke partner mishandeld.

Volgens Römkens gaat het dan niet om een éénmalige duw of klap, maar om terugkerend geweld. “Tussen de 8 en 10 % van de vrouwen rapporteert verkrachting door de (ex-) partner.”

Zij vindt de term ‘huiselijk geweld’ ook niet goed. Het zou volgens de hoogleraar ‘te knus’ klinken. Jaarlijks zijn ook meer dan 107.000 kinderen het slachtoffer van mishandeling.

Huiselijk geweld komt, in tegenstelling tot wat vaak gedacht wordt, in alle geledingen van de maatschappij voor. Een groot deel stapt nog steeds niet naar de politie. Zij die uiteindelijk wel deze stap durven te ondernemen zien vaak geen andere uitweg meer.

Vrouwen (en ook mannen en kinderen) die in deze situatie zitten kan ik heel bescheiden maar 1 tip meegeven: ga naar een meldpunt huiselijk geweld. Daar zitten mensen die je kunnen beschermen en helpen. Want echt: als de geweldpleger er niet mee kapt moet je het zelf doen!

Lees ook:Partnergeweld: de harde cijfers
Lees ook:Blijf koel: hitte zorgt voor meer huiselijk geweld
Lees ook:Toename aantal mannelijke slachtoffers van huiselijk geweld
Lees ook:Vermoedt u huiselijk geweld bij de buren? Bel het steunpunt!
Lees ook:Honden en katten verraden huiselijk geweld

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>