Kinderen die huiselijk geweld meemaken later vaker migrainepatiënten

domestic-violenceKinderen die getuige zijn geweest van huiselijk geweld, of een traumatische ervaring hadden, lopen op volwassen leeftijd meer risico op migraine.

Bij vrouwen is dit 65% hoger, bij mannen 52%……

Dat blijkt uit een studie van de universiteit van Toronto onder 12.638 vrouwen en 10.358 mannen van 18 jaar en ouder, waarvan 14% van de vrouwen aan migraine lijdt en 6,5% van de mannen.

Alleen al het zien van huiselijk geweld blijkt voldoende om het risico op migraine op volwassen leeftijd te vergroten.

De onderzoekers keken naar drie soorten situaties die zich in de jeugd hebben afgespeeld: het zien van huiselijk geweld of het slachtoffer zijn van fysiek geweld en/of seksueel misbruik.

Bij de mensen die met alle 3 te maken hadden, was er 3x vaker sprake van migraine.

Zelfs als de variabelen ras, sociaaleconomische achtergrond en eerdere mentale problemen werden weggefilterd, bleven de aantallen zo hoog vergeleken met mensen zonder jeugdtrauma’s.

De term ‘zien van huiselijk geweld’, wordt gedefinieerd als het meer dan 3x meemaken hoe een (stief-)ouder of voogd een andere volwassene in het huis lichamelijk iets aandoet..

Het oorzakelijke verband tussen de slechte ervaring en de migraine is nog onbekend. De wetenschappers suggereren dat het te maken kan hebben met stress die de structuur van de hersenen, het immuunsysteem en de ontwikkeling van de genen van een kind beïnvloedt.

Lees ook:Blowende paren meppen minder
Lees ook:Piek huiselijk geweld tijdens feestdagen
Lees ook:Vermoedt u huiselijk geweld bij de buren? Bel het steunpunt!
Lees ook:Speciale dag voor vrouwen die slachtoffer zijn van huiselijk geweld
Lees ook:Honden en katten verraden huiselijk geweld

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>