Het huwelijk is beter ter bestrijding van kanker dan chemotherapie

Jade-Goody-and-Jack-Tweed-001De liefde heeft een pijnstillende werking. Voor sommige patiënten is zelfs het kijken naar een foto van een dierbare al genoeg om een stuk op te knappen.

Maar dat de liefde helpt om kanker te genezen is natuurlijk wel heel sterk.

Toch is het waar! Voor sommige kankerpatiënten doet de steun van een partner meer om deze mogelijk fatale ziekte te overwinnen dan chemotherapie.

Dat blijkt uit onderzoek onder 750.000 patiënten aan de universiteit van Harvard

De grootschalig studie toonde aan dat bij de 10 meestvoorkomende types kanker getrouwde mensen 20% minder risico lopen om te sterven.

Getrouwde mensen krijgen vroeger de diagnose, voordat de tumoren zich verspreiden en kunnen dus ook vaker levensreddende operaties ondergaan.

Bij bijvoorbeeld borst- en darmkanker waren de voordelen van getrouwd zijn zelfs nog groter dan het voordeel van de chemotherapie. Het effect was ook groter bij mannen dan bij vrouwen.

Bij ongetrouwde kankerpatiënten, waaronder ook verweduwden, ontdekten artsen 17% vaker kanker in de fase van metastase, dus met uitzaaiingen. Ook liepen ze de helft meer risico om niet de juiste behandeling te krijgen.

Professor aan de oncologische afdeling van de universiteit van Harvard Ayal Aizer: “Onze onderzoek laat zien dat het huwelijk van grote invloed is op de gezondheid van de kankerpatiënten, dit was het geval bij elk type kanker dat we bestudeerden. We vermoeden dat sociale steun van de partners het belangrijkste is. Een partner vergezelt de patiënt vaker bij een ziekenhuisbezoek, ze zorgen ervoor dat de artsen beter begrijpen en dat ze de behandelingen helemaal afwerken.

Professor Paul Nguyen zegt dat deze resultaten singles niet moeten ontmoedigen. Het benadrukt wel het belang van een sociaal netwerk waar je op kunt terugvallen voor steun, maar familie en vrienden kunnen je even goed helpen.

“Je moet deze studie niet zien als een campagne voor het huwelijk. Ik wil wel benadrukken dat als je iemand kent die met deze slopende ziekte kampt, je hem of haar moet helpen alle afspraken met de dokter te halen en steun te geven tijdens de behandelingen. Dit kan echt een verschil maken op de overlevingskansen van de zieke.”

Uit eerder onderzoek bleek dat vrouwen dubbel zoveel kans hebben een hartinfarct te overleven als ze getrouwd zijn.

Maar ook mannen zijn met een ring om hun vinger beter af. Reeds eerder werd duidelijk dat zij hart & vaatzieketenkanker en andere ernstige ziektes veel vaker overleven dan vrijgezellen. Dit geldt zelfs voor de gevaarlijke longkanker.

Bizar genoeg worden mensen met kanker tijdens hun ziekte vaak verlaten door hun partner. Dit overkomt zieke vrouwen 6x vaker dan door kanker getroffen mannen.

Lees ook:Single blijven kan dodelijk aflopen
Lees ook:Kanker is een splijtzwam in relaties
Lees ook:Partners van kankerpatiënten zitten zelf ook vaak bij de dokter
Lees ook:Kanker tast ook gezondheid partner aan
Lees ook:Getrouwde mensen sterven minder snel aan kanker

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>