Getrouwde mensen sterven minder snel aan kanker

woman in hospitalHoewel het huwelijk een dikmaker is, heeft het toch veel zowel psychische als fysieke voordelen.

Zo is ook de kans op overleving bij kanker groter met een vaste partner aan je zijde……

Zo blijkt uit onderzoek van Cancer Prevention Institute of California met de data van 783.167 patiënten, waarvan 386.607 stierven, waarover is gepubliceerd in het vakblad ‘Cancer’.

Ongehuwde mannen en vrouwen lopen respectievelijk 27% en 19% meer risico te overlijden dan getrouwden. De verklaring kan bij economische factoren gezocht worden: wie getrouwd is staat er op financieel vlak natuurlijk vaak beter voor, maar dat is niet doorslaggevend. Het is met name de mentale en sociale steun die zieke mensen van hun partner krijgen, die hen er doorheen sleept.

De onderzoekers denken dat het ook komt doordat een partner vaak een patiënt aanspoort om een arts te bezoeken. Ook hebben getrouwde mensen vaker iemand “om voor te leven”, vertellen de onderzoekers in de Britse krant The Telegraph. Het is tevens een verklaring voor het feit dat verweduwden dikwijls vrij snel na hun partner overlijden.

“Patiënten die alleen zijn komen vaker pas in een later stadium bij een dokter en zijn zieker”, aldus Matthew Wieduwilt. Volgens hem hebben mannen meer baat bij het trouwen dan vrouwen. “Vrouwen hebben, zelfs als ze vrijgezel zijn, de neiging om meer ondersteuning te krijgen van elkaar.”

Lees ook:Single blijven kan dodelijk aflopen
Lees ook:Het huwelijk is beter ter bestrijding van kanker dan chemotherapie
Lees ook:Roodharigen zijn net mensen
Lees ook:Als je hart door midden gaat; ook letterlijk!
Lees ook:Huwelijk waarbij vrouw chronisch ziek is, strandt vaak

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>