Partners van kankerpatiënten zitten zelf ook vaak bij de dokter

CancerPartnerPartners van patiënten met kanker bezoeken in de periode na de diagnose vaker hun huisarts dan daarvoor.

Zij komen vooral vanwege lichamelijke of psychosociale klachten……..

Dat blijkt uit onderzoek van het NIVEL onder partners van 3071 patiënten met borst-, prostaat-, darm- en longkanker die tussen 2001 en 2009 de diagnose kanker kregen en 2 jaar na de diagnose in leven waren. De bevindingen werden gepubliceerd in het ‘Scandinavian Journal of Primary Health Care’.

Er werd gekeken naar het huisartsbezoek van de partners van patiënten in de periode van een half jaar voor tot 2 jaar na de diagnose kanker.

In die tijd bezochten de partners frequenter hun huisarts dan daarvoor. Bij borst-, prostaat- en darmkanker ging de partner respectievelijk 31%, 26% en 19% vaker op doktersconsult.

Een belangrijke reden van het bezoek was dat hij of zij problemen heeft met de ziekte van de partner, maar ook lichamelijke klachten kunnen de reden zijn, zoals slaapproblemen, pijn, of zorg voor al bestaande chronische aandoeningen zoals diabetes.

Uit ander onderzoek is bekend dat partners van patiënten met darm- en longkanker vaker worden opgenomen in het ziekenhuis, vooral vanwege psychiatrische problemen.

Pas een half jaar na de diagnose kanker komen de partners vaker bij de huisarts. In de periode daarvoor is de toename nog niet te zien. “Het is daarom belangrijk dat huisartsen in de periode vlak na de diagnose ook aandacht hebben voor de partner”, aldus NIVEL-programmaleider Joke Korevaar.

“Wanneer de huisarts uitlegt dat de diagnose kanker ook consequenties kan hebben voor de gezondheid van de partner, maakt dit het voor de partner makkelijker om problemen aan de huisarts voor te leggen.”

Lees ook:Kanker tast ook gezondheid partner aan
Lees ook:Single blijven kan dodelijk aflopen
Lees ook:Kankerpatiënten die verlaten worden door hun partner…
Lees ook:Het huwelijk is beter ter bestrijding van kanker dan chemotherapie
Lees ook:Brabantse huisarts geschrapt na aangaan (seksuele) relaties met patiëntes

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>