Welke rollen hebben jullie in de relatie?

Als je door hebt welk type relatie jij en je partner hebben is het ook makelijker om er mee om te gaan.

Relatie-deskundige Susan Quilliam duidt de 6 relatie-types aan de hand van de rollen die de partners vervullen in hun verbintenis.

In 1 daarvan herken je ongetwijfeld dingen uit je eigen situatie………………

1. KAT & HOND
Zoals de naam al suggereert, is een koppel van dit type voortdurend aan het vechten, zowel thuis als in het openbaar. Deze mensen voelen zich tot elkaar aangetrokken, omdat ze plezier hebben in de cyclus van ruzie en het weer goed maken, wat natuurlijk vaak samen gaat met passionele seks. Maar wanneer 1 van beiden het vertrouwen van de ander schaadt is de boot aan en worden de ruzies gevoed door onzekerheid. Beroemd voorbeeld: Elizabeth Taylor & Richard Burton.

2. JAGER & PROOI
Dit relatietype staat ook bekend als het achtervolger/afstandhouder paar. De ene partner probeert de ander zoveel mogelijk affectie te geven, terwijl die laatste doet alsof hij/zij niet geïnteresseerd is. de man moet zijn vriendin elke keer opnieuw proberen te verleiden. Zo voelt zij zich gevleid en is hij blij met zijn prooi. Ook worden de rollen omgekeerd en jaagt zij op hem. Dit soort stellen worden vooral gedreven door de angst om als afhankelijk te worden gezien. Beroemd voorbeeld: Victoria & David Beckham.

3. OUDER & KIND
Ik heb 3 kinderen: m’n zoon, m’n dochter en m’n man’, hoor je weleens. Vaak is dat echter niet alleen als een grap bedoeld, maar voelt de ene partner zich ook echt verantwoordelijk voor de andere. Dit ontwikkelt zich meestal nadat er kinderen komen en/of als de ene partner kwetsbaar wordt, bijvoorbeeld omdat hij of zij ineens werkloos is. De een heeft meestal gebrek aan zelfvertrouwen, de ander zorgt graag, maar houdt ook graag de contrôle. Ook bij paren met een groot leeftijdverschil is dit vaak het geval. Als zij veel jonger is, heeft ze vaak een vadercomplex en andersom hebben de cougars vaak een jonge geliefde met een moedercomplex, waarbij het woord complex niet als te ‘zwaar’ genomen moet worden. Beroemde voorbeelden: Catherine Zeta-Jones & Michael Douglas en Demi Moore & Ashton Kutcher.

4. IDOOL & FAN
Voor dit koppel is alles zwart-wit. De ene partner is schitterend, knap en succesvol, waardoor de andere hem of haar aanbidt. Deze relatie is vaak geen lang leven beschoren, omdat beide partners zich niet kunnen ontwikkelen. Als ‘het idool’ niet sterk genoeg (meer) aanbeden wordt, gaat hij of zij op zoek naar iemand anders die dat wel doet. Beroemd voorbeeld: Katie Holmes & Tom Cruise.

5. DE TWEELING
Dit paar lijkt alles te delen, van politieke opinies tot hobby’s en kleding. Het gaat om twee mensen die heel wat gelijkenissen hebben en zich daardoor gerustgesteld voelen. Dit patroon komt vaak voor bij nieuwe relaties of bij mensen die vroeger gekwetst zijn en op zoek gaan naar een veilige thuishaven. Het gevaar is dat ze teveel alleen in elkaar opgaan en geen eigen leven meer hebben. Op den duur kan dit een broer-zus-relatie worden. Beroemd voorbeeld: Kate Moss & Jamie Hince.

6. DE VOLWASSENEN
Bij een volwassen relatietype gaat het om 2 mensen die niet op zoek zijn naar conflicten en die zich kunnen verzoenen met hun verschillen. Beide partners zijn rationeel en toegeeflijk tegelijk. Dat klinkt misschien ideaal, maar het gevaar is dat de uitdaging in de relatie op den duur gaat ontbreken. Echter: als de relatie stand houdt, zijn dit ook letterlijk standvastige en trouwe partners, die elkaar door dik en dun trouw steunen. Beroemd voorbeeld: Bill & Hillary Clinton.

Lees ook:Digidatend zoeken we gelijkgestemden
Lees ook:Hoe ziet Mr Bindingsangst eruit?
Lees ook:Hij heeft in een relatie een slechtere invloed op haar dan zij op hem
Lees ook:3/4 van de vrouwen bepaalt waar de vakantie heen gaat
Lees ook:Linkshandigen hebben een korter lontje

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>