Polyamorie: een groot hart om met meerdere mensen te delen

Mensen die de polyamorie aanhangen gaan er vanuit dat 1 persoon in staat is om van meerderen tegelijk te houden.

Elke relatievorm binnen polyamorie heeft gemeen dat ze gebaseerd is op liefde, openheid, respect en eerlijkheid………

Partners in een polyamoreuze relatie praten open, liefdevol en respectvol over eventuele andere relaties, over gevoelens voor anderen, en elkaars gevoel hierbij, zoals bijvoorbeeld eventuele jaloezie.

Trouw heeft binnen polyamorie een andere definitie dan men er over het algemeen op nahoudt. Trouw betekent hier dat je openstaat voor andere liefdes en dat je daarbij niemand uitsluit.

Omdat de nadruk niet ligt op seksualiteit, wordt het ook veel minder belangrijk of er in andere relaties wel of geen sprake van is. Seksualiteit is een van de vele uitingsvormen van liefde. Ik zie op liefde gebaseerde seksualiteit als iets moois en natuurlijks.

Seks zonder intimiteit is uitgesloten. Mensen die polyamorist zijn, hebben geen behoefte aan seks met iemand waarbij zij geen intimiteit of een band bij voelen. ‘Wel of geen seks is dus niet van belang of een relatie wel of niet PolyAmoreus is. Belangrijker is dat de liefde erkend en open is.  Het maakt niet uit of iemand man of vrouw is, geen van beide of allebei, iedereen kan een polyamoreuze relatie hebben. Seksuele geaardheid of voorkeur zijn ook niet van belang.’

Heb je een geheime liefdesrelatie? Dan wil je dus niet dat je echtgenoot er achter komt. Je wilt die geheime relatie en je wilt je man of vrouw ook niet verliezen. Dan kan het wellicht zijn dat je open staat voor een polyamoreuze relatie, zo wordt gesteld. Maar mensen gaan er gewoon verkeerd mee om. Belangrijk is dan communicatie. Communicatie is in polyamoreuze relaties erg belangrijk. Vandaar de openheid. Geheimen zijn dodelijk.

Er is trouwens wel een verschil tussen geheimen en privé. Geheimen zijn zaken waar je van vermoedt dat je door ze te openbaren jezelf of een ander in ernstige moeilijkheden of pijnlijke situaties brengt. Privé heeft te maken met persoonlijke ruimte en respect. Het betreft details die je wel zonder problemen zou kunnen vertellen, maar niet altijd doet.’ Dus trouw is ook liefde voor andere mensen toelaten en daar naar handelen. En er voor kiezen iets niet te vertellen is geen geheim, dat is privé.

Lees ook:Polyamoristen hebben ruimte voor meerdere liefdes tegelijk
Lees ook:Open relatie of dichte deur?
Lees ook:Welke geheimen gaan er mee de kist in?
Lees ook:Singles van nu zoeken iemand die maatje en minnaar kan zijn
Lees ook:Een open relatie waarin je elkaar wat gunt

facebook share facebook share

1 Reacties // Reageer

One thought on “Polyamorie: een groot hart om met meerdere mensen te delen

  1. Pingback: Hansje Bunschoten open over PolyAmory | Relatie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>