Een open relatie waarin je elkaar wat gunt

valentines-beach-kissIn onze westerse samenleving worden alleen (voor het oog) monogame relaties als echte relaties gezien.

Al het andere gaat stiekem, wordt over gegiecheld of niet serieus genomen.

Toch zijn er ook veel voorbeelden van succesvolle relaties waarbij mensen passioneel verkeer hebben met meer dan 1 partner…………..

Vertrouwen is argument nummero uno voor monogamie: hoe kun je je partner vertrouwen wanneer jij niet de enige bent? Dit is echter een slecht argument, omdat openlijke niet-monogame (oftewel open) relaties nou juist bedoeld zijn om die gevoelens van onbetrouwbaarheid en bedrog te vermijden.

Onderzoek toont aan dat niet-monogame paren altijd eerlijk en open zijn met elkaar, terwijl monogame koppels vaak in seksuele en/of emotionele frustraties en geheime affaires vervallen.

Het verschil is dat dit bij monogame stellen neerkomt op bedrog (en vaak ook het einde van de relatie) terwijl deze uitlaatklep bij openlijke polygamie (ook wel polyamorie genoemd) juist wordt aangemoedigd.

Verraad is het tweede argument: het risico dat iemand anders je partner inpalmt. Echter: dit kan net zo goed gebeuren (of zelfs nog eerder) in een opgelegde monogame relatie. Monogame koppels hebben inderdaad meer te vrezen, omdat er meestal geen open communicatie over seks mogelijk is.

Seks is iets dat bij iedereen verschillende reacties oplevert. Hoe mensen ermee omgaan is een persoonlijke en subjectieve beslissing die niemand aangaat, behalve de (volwassen) betrokken partijen.

Openheid is belangrijk in elke relatie en polygame mensen zijn wellicht opener dan monogame. Gezonde, puur seksuele relaties met anderen naast je ‘primaire’ partner zijn mogelijk, zolang niemand zich illusies maakt over de aard van affaire.

Jaloezie is wat veel monogaam ingestelde mensen tegenhoudt om een alternatief relatiemodel uit te proberen. Het is ook een typisch monogaam probleem. Mensen die leven in polygamie of polyamorie voelen zich meestal goed, wanneer ze weten dat hun partner geniet van het gezelschap van anderen, omdat ze weten dat hun eigen relatie daar niet onder lijdt.

Niet-monogame relaties werken niet beter of slechter dan monogame. Voor sommige mensen en paren werkt het en voor anderen niet. Dit kan zelfs verschillen in de diverse fasen van het leven.

Beide relatievormen zijn net zo (on)ethisch. De fundamenten van elke goede relatie zijn namelijk eerlijkheid en openheid en die twee elementen zijn bij geliefden die elkaar wat ‘gunnen’ vaak veel meer aanwezig.

Lees ook:Polygame mannen hebben sneller zaad
Lees ook:Heren: stop met vrouwen veroveren. Je gaat er dood van!
Lees ook:Vreemdgaan is geen één man vreemd
Lees ook:Het monogame drama: passie, intimiteit, toewijding, (echtscheiding)
Lees ook:Gedwongen monogamie maakt nageslacht dommer

facebook share facebook share

1 Reacties // Reageer

One thought on “Een open relatie waarin je elkaar wat gunt

 1. Harrij

  Mooi onder woorden gebracht! Ben het helemaal met de strekking eens. Ik heb een tweetal boeken over dit onderwerp geschreven onder het motto ‘waarom vreemdgaan als het ook anders kan’. Deze boeken zijn via mijn website als gratis e-boek te downloaden.
  Ook schreef ik onderstaand gedicht waarin je je ongetwijfeld zult kunnen vinden:

  v r e e m d g a a n

  ik kan niet vreemdgaan
  want mijn lief
  eist absoluut
  geen trouw
  maar eerlijkheid

  vertel me maar
  hoe fijn het was
  is alles wat ze eist
  en vreemd
  wordt
  daarom
  (h)eerlijk eigen

  zij kan niet vreemd
  want van mijn lief
  eis ik geen trouw
  maar openheid

  vertel mij maar
  hoe fijn het was
  is alles wat ik eis

  en vreemd
  wordt
  daarom
  (h)eerlijk eigen

    /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>