Oudere mannen zijn afhankelijker van hun partner dan oudere vrouwen

MatureCoupleIn de categorie ‘klein leed’ kunnen we u melden dat oudere mannen veel afhankelijker van hun relatie zijn dan vrouwen.

Terwijl bij jonge stellen juist de vrouw onzeker is in de relatie, blijkt dat bij 50-plussers vooral mannen zich zorgen maken over de ontwikkeling van de liefde en zijn zij juist zij banger dat het mis kan gaan……..

Dat blijkt uit een onderzoek van tijdschrift ZIN in samenwerking met de Vrije Universiteit onder 612 mannen en vrouwen tussen de 50 en 80 jaar met een minstens 15 jaar durende relatie.

“Je sociale netwerken worden in de loop van je leven kleiner en met name door vrouwen bijgehouden”, zegt hoogleraar interpersoonlijke relaties Catrin Finkenauer.

“Het lijkt erop dat oudere mannen vooral hun partner nog hebben om intieme, persoonlijke gesprekken mee te voeren. Ze worden dus afhankelijker van hun vrouw voor hun sociale netwerk en morele steun.”

Liefde in de brede zin is bij oudere stellen nog steeds de belangrijkste reden om bij elkaar te blijven. Op 2 staat een gevoel van geluk, intimiteit en geborgenheid op 3, voldoening op 4 en veiligheid op 5.

Ruim 90%, met name de vrouwen, beweert het beter te doen dan het gemiddelde stel. Ze zeggen minder geheimen voor elkaar te hebben, minder ruzie te maken, meer tijd samen door te brengen, meer aandacht en genegenheid voor elkaar te hebben en minder kans lopen om binnenkort te scheiden.

Volgens Finkenauer is dit statistisch onmogelijk, maar hebben mensen vooral aandacht voor de positieve kanten: “Als vrouwen veel vrienden hebben die ook nog bij elkaar zijn, zijn ze tevredener over hun eigen huwelijk. Vrouwen zijn nu eenmaal gevoeliger dan mannen voor wat de omgeving ervan vindt”, aldus Finkenauer.

Tevens blijkt dat mannen emotioneel afhankelijker zijn van hun vrouwen dan omgekeerd.

“Misschien hangt dit ook samen met het feit dat veel mannen op die leeftijd met pensioen gaan”, zegt Finkenauer. “Dat is toch een behoorlijke verandering waarvan de man, die in de meeste gevallen de kostwinner is, best onzeker kan raken. Je haalt respect en eigenwaarde uit je werk, en dan zit je ineens thuis. Je vrouw kan je dan helpen dit samen op te vangen en daaraan te wennen.”

Lees ook:2e kinderen zijn socialer dan de oudsten
Lees ook:Waarom vrouwen uiteindelijk toch voor een (iets) oudere man gaan
Lees ook:Pasgetrouwden kennen elkaar beter dan lang gehuwden
Lees ook:Met een toyboy ga je eerder dood!
Lees ook:Vrouwen en jongere vriendjes

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>