Mannen in ‘vrouwenberoepen’ krikken hun manbeeld op door thuis veel te klussen

Ziedaar, de mythe van de ‘nieuwe man’ doorprikt.

Volgens onderzoeker Daniel Schneider van de universiteit van Princeton nemen mannen met typische vrouwenberoepen thuis ter compensatie meer mannelijke taken op zich………..

Dat heeft ook een invloed op hun vrouwen, die per week maar liefst 4 uur méér doorbrengen aan het fornuis dan de echtgenote van bijvoorbeeld een bouwvakker.

Schneider is zelf ook verbaasd over zijn conclusies. “De resultaten gaan op een bepaalde manier in tegen de intuïtie, maar bevestigen wel de sekseverschillen.”

Een man in een atypische baan doet thuis wekelijks gemiddeld een uur extra ‘mannelijk’ huishoudwerk vergeleken met mannen in een neutrale baan. Vrouwen in typische mannenberoepen presteren thuis ook meer ‘vrouwelijk’ huishoudwerk, maar niet in dezelfde mate als mannen met een vrouwenberoep zich thuis tot Bob de Bouwer ontpoppen.

“Waar we hier mee te maken hebben is de neutralisatie van voor de sekse afwijkend gedrag. Mannen proberen thuis hun mannelijkheid op te krikken”, aldus Schneider. Dat vrouwen minder compensatiedrang voelen, valt misschien te verklaren door het feit dat ze een mannelijk beroep minder als een bedreiging zien voor hun vrouw-zijn.

De tijd die vrouwen besteden in het huishouden is de afgelopen 50 jaar gedaald tot 18 uur per week voor gehuwde of samenwonende vrouwen. De tijd die mannen besteden in het huishouden is tot 1985 stelselmatig gestegen tot 10 uur huishoudelijk werk per week, maar sindsdien blijft hun aandeel stabiel. Het aantal uren huishoudelijk werk voor vrouwen blijft wel verder dalen.

Lees ook:Trouwen maakt man gemakzuchtig
Lees ook:Vrouw met werkeloze man thuis doet méér in het huishouden
Lees ook:Hoe meer macho ‘s mans baan is, des te minder hij uitvoert thuis
Lees ook:Heb geduld dames: na zijn pensioen wordt hij actief in het huishouden
Lees ook:Mannen en vrouwen zijn op maandag op hun mooist

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>