Eten met het hele gezin aan tafel gaat eetstoornissen en overgewicht tegen

Met z”n allen ‘s avonds rond de tafel aan de maaltijd. Zo was het in mijn jeugd en zo is het gelukkig in heel veel gezonde gezinnen nog steeds.

Recent nog bleek uit onderzoek dat als mensen met elkaar aan tafel eten, zij veel eerder ‘de bodem van hun maag’ voelen dan als ze gedachteloos, onderuitgezakt op de bank voor de TV zitten te kanen.

Maar er zijn nog meer gunstige effecten. Tieners die met hun gezinsleden aan tafel eten, kampen veel minder met overgewicht of eetstoornissen als boulimia en anorexia………

Uit 17 onderzoeken bij ruim 182.000 kinderen en adolescenten blijkt dat thuis met het gezin eten meer is dan een sociaal gebeuren. Dat schrijft het wetenschappelijk tijdschrift Pediatrics.

“Als ouders 3x per week hun tieners thuis samen rond de tafel krijgen, dan heeft dat positieve gevolgen voor hun gezondheid,” aldus professor Barbara Fiese van de universiteit van Illinois. “Tieners die minstens 5 maaltijden per week samen nuttigen, ontwikkelen 35% minder eetstoornissen.”

Onder eetstoornissen om te vermageren wordt verstaan: dieetpillen nemen, braken, laxeermiddelen gebruiken, vasten, weinig eten, maaltijden overslaan of roken om gewicht te verliezen. Prof. Fiese wijst erop dat door regelmatig samen te eten, ouders eetstoornissen bij hun pubers makkelijker opmerken en tijdig kunnen ingrijpen.

Tieners die minstens 3x per week samen met hun familie aten, bleken tevens met 12% minder overgewicht te kampen. Bovendien eten ze een kwart gezonder of ontwikkelen ze gezondere eetgewoontes.

Daarnaast blijft het het sociale gebeuren van samen eten natuurlijk ook erg belangrijk. “Vanaf de puberteit neemt eten als gezinsgebeuren af, omdat de druk op tieners groter wordt door naschoolse activiteiten, studentenbaantjes en hun eigen sociaal leven.”

Toch blijkt dat tieners geïnteresseerd zijn in het gezinsgebeuren. Als het tenminste niet geforceerd overkomt, ouders de gesprekken niet domineren en de kinderen vrijuit kunnen spreken. “Vraag pubers niet hoe het was op school, maar bijvoorbeeld wat ze zouden doen met een miljoen”, geeft Prof. Fiese nog als raad mee.

Lees ook:‘Gooische’ meisjes en jongens niks gelukkiger dan ‘gewone’ kids
Lees ook:Eten voor de televisie
Lees ook:Zuipende ouders ‘inspireren’ hun kinderen
Lees ook:Dikke mannen veroorzaken zware bevallingen
Lees ook:Ook mannen lijden aan eetstoornissen

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>