Zuipende ouders ‘inspireren’ hun kinderen

Het is zien eten, doet eten. En ook zien drinken, doet drinken.

Kinderen die hun ouders ooit in dronken toestand aantroffen, drinken zelf later ook dubbel zo vaak een glaasje (of wat) teveel…………

Dat schrijft The Independent zondag op basis van een onderzoek bij 5700 Britse tieners door Ipsos Mori.

De onderzoekers ontdekten dat een kwart van de 13- tot 14-jarigen al meer dan eens dronken was. In de groep 15- tot 16-jarigen stijgt dat tot ruim de helft. Jongeren die hun ouders ooit in dronken toestand zagen, zijn dubbel zo vaak zelf dronken als kinderen die hun ouders nog nooit met een glas te veel op gezien hebben.

“Het toont aan dat ouders veel meer invloed hebben op het gedrag van hun kinderen dan ze voor mogelijk houden”, zegt Claire Turner van de ‘Joseph Rowntree Foundation‘. “Niet alleen wat ouders zeggen, maar ook hoe ze zich gedragen, is sterk van invloed op het drinkgedrag of drankmisbruik van hun kinderen.”

Toch bleek uit het onderzoek dat de invloed van vrienden het allerbelangrijkst is bij alcoholmisbruik. Meer dan 2x per week uitgaan, verdubbelt de kans en elke avond vrienden zien, verviervoudigt de kans op alcoholmisbruik.

Lees ook:Ruzie thuis is voor kinderen erger dan gescheiden ouders
Lees ook:Meeste Nederlandse ouders blij met de KIJKWIJZER
Lees ook:Vrouwen zijn gezelschapsdrinkers, mannen vaker ‘stille innemers’
Lees ook:Depressie wordt doorgegeven van moeders op dochters
Lees ook:Vrouwen die bier drinken hebben sterkere botten

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>