Kunnen een man en een vrouw ook ‘gewoon’ vrienden zijn? Deel VI

Friends:Partners

Als het goed is, is je partner je beste vriend(in). Daarom houden relaties tussen mensen die eerst maatjes waren langer dan degenen die als minnaars begonnen. Maar daar buiten? Al heel wat is er geschreven over de vraag: kunnen een man en een vrouw ook bevriend zijn al zij meer dan thuis bespreken met elkaar?

Als dat iemand is waar je op zou kunnen vallen, dan is je relatie ten dode opgeschreven,. Aldus tenminste Winfried Sedhoff. Daarom is deze arts/psycholoog van mening dat mannen en vrouwen geen vrienden kunnen zijn. Hetzelfde geldt voor een vriendschap tussen homo’s en lesbiennes.

Dokter Sedhoff zegt dat hij al heel wat relaties fout zag aflopen als een partner afstand nam. “Dit komt bijna altijd doordat een derde persoon tussen de geliefden kwam. De andere vermoedt dat er iemand anders is en zo kom je in een negatieve spiraal terecht.”

Vaak gaat het om een collega, een ex, maar nu kunnen mensen zelfs via het internet iemand leren kennen. Ze smeden een band met iemand aan de andere kant van het scherm, aldus Sedhoff. Gelukkig heeft hij ook goed nieuws. Het risico op scheiding neemt af wanneer partners in een relatie opnieuw meer gaan delen en zo weer naar elkaar toe groeien. De kloof kan soms zo groot zijn dat geliefden het gevoel hebben dat het al te laat is. Dit kunnen paren overwinnen, maar daar moet hard voor gewerkt worden. Ook al klinkt het wreed, volgens Sedhoff moet je dan andere vriendschappen op een lager pitje zetten. Samen met je partner moet het vertrouwen weer opgebouwd worden. Den aan het delen van intieme geheimen, meer luisteren, wekelijkse dates plannen en elkaar vertellen wat emotioneel belangrijk is.

Volgens Sedhoff moet je er naar de eventuele ‘derde’ niet te veel doekjes om winden. Als het om een collega gaat, hou het dan professioneel. Deel geen details meer over je persoonlijke leven en vertel ook geen emotionele geheimen meer. Dat betekent volgens Sedhoff niet dat je alle vriendschappen moet opblazen. Die met mensen waar je niet verliefd op wordt, kunnen belangrijk zijn voor de behoeftes, waarin je partner niet in kan voorzien.

De 10 vrienschapsbehoeftes volgens Winfried Sedhoff:

1. De tijd die je met iemand doorbrengt is een teken van de investering in de vriendschap.
2. De tijd die je al babbelend doorbrengt als jullie in dezelfde kamer zitten, is een teken van de aandacht. Als je een muur om je heen bouwt, is dat vernietigend voor de relatie.
3. Bedank je partner voor inspanningen. Dit kan om eenvoudige dingen gaan, zoals koken. Waardering uiten blijft cruciaal.
4. Luister als je partner wil praten. Hoe meer mensen delen, hoe sterker de band wordt.
5. Concentreer je op wat jullie verbindt. Als je te veel de aandacht op de verschillen legt, dan kunnen jullie vijanden worden.
6. Het is belangrijk dat je regelmatig goedkeuring van elkaar krijgt. Dat je geliefde je een schouderklopje geeft voor werk, omgaan met kinderen of andere zaken.
7. Respect voor elkaar en zo ook handelen is ook doorslaggevend voor de band. Elkaar afvallen in gezelschap ervaren partners als het grootste verraad.
8. Ook elkaars verschillen leren respecteren en voor elkaar blijven zorgen, versterkt de liefde.
9. Als je je geliefde dwingt om iets te zijn  of doen dat hij of zij niet is, dan voelt die zich niet gesteund. Ook dit kan doorslaggevend zijn voor intieme band tussen jullie.
10. In een diepgaande vriendschap bescherm je en ben je er altijd voor elkaar.
In een relatie ga je altijd eerst naar je partner als er behoefte is aan steun, een luisterend oor of een diepgaand gesprek. Als een goede vriend de taken van je partner overneemt, dan kun je geen diepe band mer met je partner onderhouden.

Lees ook:Stiefgezinnen
Lees ook:Twijfels: begin van ‘t einde?
Lees ook:10 voorwaarden om verliefd te worden
Lees ook:Oh-oh, daar heb je de sleur…
Lees ook:Koosnaampjes: goed voor de intimiteit, dodelijk voor de seks

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>