De belangrijkste relatie na die met jezelf en je partner, is die met je vrienden

‘Vertel mij wie uw vrienden zijn, en ik zeg u wie u bent’.

Het individualisme mag dan hoogtij vieren, vriendschappen zijn voor iedereen belangrijk, zelfs belangrijker dan ooit.

Omdat liefdesrelaties meestal van tijdeljke aard zijn, gaan ‘echte vrienden’ meestal langer mee.

Je zult dus veel aandacht moeten besteden aan de vrienden om je heen.

Mensen hebben mensen nodig…….

Dat zegt filosofe Catharina de Haas, naar aanleiding van haar boek ‘Vriendschap, een tweede ik’ vandaag in dagblad TROUW.

Volgens haar is vriendschap naast liefde de voornaamste van alle relaties. “Een soort definitie zou kunnen zijn: vriendschap is liefde zonder seksualiteit. Maar die grens is eigenlijk niet goed te trekken, want wat is seksualiteit of intimiteit? Is oogcontact intiemer dan lijfelijk contact? Er is een grote overlap tussen liefde en vriendschap.”

“Ik denk bijvoorbeeld dat veel huwelijken geen stand zouden houden zonder vriendschappen. Dat vooral veel vrouwen niet getrouwd zouden blijven als ze niet ook vriendinnen hadden. Om onderwerpen mee te bespreken die ze helaas niet met hun man kunnen delen; om dingen die ze moeilijk vinden in hun huwelijk draaglijker te maken door erover te praten.”

Toch heeft zij stiekem ook een ideaal: meer aandacht voor vriendschap in deze tijd. Een tijd waarin vijandigheid veel voorkomt, waarin het cool is om als interviewer op televisie je gasten af te zeiken, of in de Tweede Kamer je collega’s onderuit te halen. ”Daar worden we door beïnvloed.”, zegt Catharina.

“Dat afzeiken, en dat woord is helemaal terecht, doet wat met mensen. Het is vreselijk dat in bepaalde programma’s de belangrijkste vraag is: hoe kan ik deze persoon in de hoek zetten? Daar wordt het idee overboord gezet dat de ander de ander mag zijn en dat je daar respect voor hebt. Je mag het de voorzitter van de Tweede Kamer ook aanrekenen dat die veel te weinig zegt: stop, zo gaan wij niet met elkaar om.”

Maar, zegt zij met meer optimisme: vriendschap kan een sterke tegenkracht zijn. “Ik zie vriendschap als verbindende kracht en als houding. Een open houding waarin de ander zichzelf mag zijn. Dan krijg je een vriendschappelijk gesprek, geen afzeikgesprek. Vriendschap als levenshouding kun je altijd en overal aannemen  en dat is ook in ieders belang. We hebben er allemaal belang bij dat het leven voor iedereen zo aangenaam mogelijk is.”

Catharina de Haas: ‘Vriendschap, een tweede ik’, Uitgeverij Scriptum, ISBN 9789055948840,, €19,95.

Lees ook:Vrienden met je ex?
Lees ook:Een handvol vrienden is een enorme rijkdom
Lees ook:Kunnen mannen en vrouwen ook ‘gewoon vrienden zijn? VII
Lees ook:‘Zoon van lesbische moeders wordt geen goede vader en echtgenoot’
Lees ook:Liefde volgens Paul Ekman

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>