Liefde volgens Paul Ekman

Als gevolg van de onweerstaanbare behoefte dingen in te delen en lijstjes te maken, onderscheidt ook emotiedeskundige Paul Ekman 3 soorten van liefde…………

Het gaat bij liefde om een langdurige verbondenheid – een gecompliceerde toestand van hechting – en niet alleen maar om een kortstondige emotie. De 3 soorten zijn volgens hem de liefde van ouders voor hun kinderen, de liefdevolle vriendschap en de romantische liefde. En dan is de laatste het kortste leven beschoren.

‘Ik denk niet dat de romantische liefde een lang leven beschoren is als er geen liefdevolle vriendschap ontstaat – dat geeft structuur,’ aldus Ekman, ‘Er ontwikkelt zich niet altijd een liefdevolle vriendschap en in dat geval blijft ook de romantische liefde niet bestaan. De romantische liefde beschikt over twee extra ingrediënten. Ten eerste de seksuele intimiteit die je niet hebt bij de liefdevolle vriendschap en ten tweede, en dat is normatief, het voortbrengen en grootbrengen van kinderen binnen een langdurige relatie.’

En als je geen kinderen hebt?
Daar heeft Ekman het niet over. Hij heeft het namelijk over zichzelf, zoals alle Amerikanen die wetenschap beoefenen, het over zichzelf hebben als het over emoties gaat.

Lees ook:On the rebound
Lees ook:Is hij al bij zijn vrouw weg?
Lees ook:Een plaatje zegt meer dan 1000 woorden, ook over de liefde
Lees ook:Nee hoor, het is een platonische relatie!
Lees ook:De vleesloze date

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>