Singles sterven sneller

Veel onderzoeken toonden in het verleden reeds aan dat het huwelijk vooral gezond is voor mannen.

Zo gaan mannen zonder vrouw in hun leven eerder dood, omdat ze van nature geneigd zijn tot risicovoller gedrag. Een vrouw werkt daarin corrigerend.

Maar nu blijkt dat de dames zelf ook beter af zijn met een partner………

Wetenschappers bestudeerden een register met gegevens over 15.330 hartinfarcten en gevallen van pijn op de borst in Finland in de periode 1993-2002, waarvan de uitkomsten zijn vermeld in het European Journal of Preventive Cardiology.

Hieruit bleek dat alleenstaanden veel vaker een hartaanval krijgen en dat dit ook vaker fataal is. De sterftekans bij mannen die voor een hartaanval in het ziekenhuis lagen, was bijvoorbeeld 26% voor getrouwden, 42% voor gescheiden mannen en 51% voor mannen die nooit trouwden.

De auteurs denken dat mensen met een vaste levenspartner betere gewoontes hebben wat betreft gezondheid, zoals vers klaargemaakt eten, emotionele steun na een stressvolle dag. Ook brengen ze eerder een bezoek aan de huisarts en is er ook na het ziekenhuisverblijf meer nazorg. Tot slot kunnen kan niet uitgesloten worden dat mensen met een slechte gezondheid simpelweg minder vaak trouwen.

Lees ook:50-plussers: een partner is goed voor u!
Lees ook:Het gebroken hart in handen van de cardioloog
Lees ook:Vrouwen worden dikker van trouwen, mannen van scheiden
Lees ook:Dood van een geliefde kan hartaanval veroorzaken
Lees ook:Klef doen in het openbaar: goed voor liefde en goed voor de seks

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>