Singles zijn trendy

Singles zijn niet zielig meer. Ze zijn zelfs hot en trendy. In de jaren ’70 van de vorige eeuw was je nog vreselijk zielig als je alleen was. Slechts 5% van de Nederlandse bevolking was toendertijd single. En dat waren dan overwegend weduwen.

Vorig jaar was 15% single. Hoe komt het dat dit in 30 jaar verdrievoudigd is?

Veel jongeren gaan voordat zij zich settelen, eerst op zichzelf wonen. Vroeger was het natuurlijk traditie dat je van huis uit trouwde. En natuurlijk het groeiend aantal scheidingen. Dat laat nogal wat singles in de maatschappij achter.

Het is tegenwoordig meer maatschappelijk geaccepteerd. Singles zijn niet zielig. Nee, singles zijn zelfs te benijden: zij kunnen immers zelf beslissingen nemen, zitten aan niemand vast en leven hun eigen leven, niet het leven van iemand anders. Lekker hoor, geen rekening houden met! Niemand die zeurt over je sokken op de trap, de afwas die al twee dagen staat, kijken op televisie wat je wilt, uitgaan wanneer je wilt met wie je wilt en hoe je wilt.

Toch is het zelden een bewuste, positieve keuze om alleen te blijven. Bijna niemand die zegt: Ik kies er voor om altijd single te blijven. Het is eerder dat de single zich berust in de situatie, die toch heel veel voordelen heeft. En mocht er een leuke vrouw of man verschijnen, dan staan ze daar best voor open. En natuurlijk zijn er hardnekkige vrijgezellen die blind en doof zijn voor allerlei signalen. Maar zelfs het moeilijkste doel kan bereikbaar zijn.

Sociologe Pieternel Geurtz verbaast zich over het wijdverbreide idee dat onder singels leeft: dat je niet moet zoeken naar een partner, dat een relatie je spontaan moet overkomen. Zij is het daar niet mee eens. Je kunt volgens haar omstandigheden scheppen waarbinnen liefde meer kansen krijgt. Denk aan singlesparty’s, datingsites, eetclubs voor vrijgezellen of jezelf gewoonweg goed verzorgen en aantrekkelijk blijven.

Was het in 2002 nog beschamend als je jezelf aanmeldde bij een datingsite, nu is het zelfs trendy. En de cijfers laten zien dat singles vooral in grote steden wonen. In Noord-Holland, boven het noordzeekanaal bijvoorbeeld, wonen de meeste singles in Alkmaar, Zaanstad en Purmerend. Daar heb je dus de meeste kans, mocht je jezelf wel een zielige single vinden en naarstig op zoek zijn.

Lees ook:100 singles
Lees ook:Singles hebben een belangrijke relatie met zichzelf
Lees ook:Single of getrouwd?
Lees ook:Happy single blijven doe je zo…
Lees ook:Hoe zielig is de single?

facebook share facebook share

2 Reacties // Reageer

2 thoughts on “Singles zijn trendy

  1. Perla

    Single zijn is geen way of life. Je kiest er niet voor om eeuwig alleen te blijven. Ik denk dat het eerder omstandigheden zijn die je dwingen tot vrijgezellenleven : slechte relatie achter de rug, dood partner, … Ik vind dat het belangrijk is dat je eerst weer wat bij je positieven komt alvorens open te staan voor iets nieuws

      /   Reply  / 
    1. Jan-Anne

      Over de keuzes van andere mensen kan en wil ik geen oordeel geven. Ikzelf heb er heel bewust voor gekozen om eeuwig alleen te blijven.
      Single zijn is dus mijn way of life.
      Zie ook mijn reactie op het artikel “Happy single blijven doe je zo…”

        /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>