Vechtscheiders krijgen regierechter aangewezen

1 op de 5 echtscheidingen in Nederland gaat gepaard met hooglopende conflicten. Rechters gaan zich intensiever bemoeien met zulke vechtscheidingen en proberen zaken sneller af te handelen. Dat moet ertoe leiden dat kinderen minder vaak en minder lang de dupe zijn.

Vanaf volgend jaar wordt bij iedere vechtscheiding 1 rechter aangewezen, die zich buigt over alle conflicten die er spelen. Deze zogenaamde ‘regierechter’ praat met de ouders, kinderen en eventuele hulpverleners en houdt tijdens het proces een vinger aan de pols.

Nu worden conflicten over bijvoorbeeld de alimentatie of de zorg voor de kinderen nog gezien als losse geschillen. Het gevolg is vaak dat verschillende rechters betrokken zijn bij een vechtscheiding die niet altijd goed op de hoogte zijn van wat er allemaal speelt.

“In het slechtste geval zijn er 3 of 4 rechters betrokken bij 1 vechtscheiding”, aldus familierechter Johan Visser van de rechtbank in Den Haag bij de NOS. “Het gevolg is dat niemand door pakt. Maar als 1 rechter op het dossier zit, kan die de zaak integraal benaderen en de belangen van het kind beter in de gaten houden.”

Rechters gaan ook vooraf inschatten hoe groot de kans is dat een scheiding uit de hand loopt. Is die kans reëel, dan wordt zo snel mogelijk een zitting gepland om afspraken te maken. Dat moet verdere escalatie voorkomen.

Lees ook:Kinderen die een advocaat nemen om hun vechtscheidende ouders aan te klagen
Lees ook:Scheidende ouders met kinderen verplicht op cursus
Lees ook:Speciale opleiding voor rechters in vechtscheidingen
Lees ook:Amsterdam registreert vechtscheiders
Lees ook:Spaanse exen moeten van de rechter blijven samenwonen

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>