Scheidende ouders met kinderen verplicht op cursus

Om de nadelige gevolgen van een echtscheiding voor de betrokken kinderen te verminderen, zouden de ouders op een speciale cursus moeten.

Dat lijkt beter te werken dan het opstellen van een zogenaamd ouderschapsplan, wat sinds 2009 verplicht is.

Aldus juriste Marit Tomassen vandaag in de Volkskrant, die a.s. maandag aan de VU op dit onderwerp promoveert.

Zij bestudeerde 600 echtscheidingsdossiers uit 2008 met 600 uit 2010, na invoering van de regeling. In beide gevallen belandde een zelfde aantal koppels in een vechtscheiding, namelijk 11%.

Tijdens een echtscheidingscursus krijgen ouders inzicht in wat het betekent voor de kinderen. In de Amerikaanse staat Oregon is dit reeds verplichte kost en vaders en moeders zijn er enthousiast over, ook degenen die aanvankelijk niet wilden meedoen, aldus Tomassen.

Ouders raken ondanks het ouderschapsplan, nog net zo vaak verwikkeld in juridische conflicten als voorheen. De promovenda kan niet anders dan concluderen zo’n plan weinig of geen nut heeft.

In een ouderschapsplan leggen ouders onder meer vast hoe ze de zorg van het kind na de scheiding verdelen en hoe de finaciering er bijvoorbeeld uitziet. Ouders van minderjarige kinderen zijn nu wettelijk verplicht om zo’n plan aan de rechter voor te leggen als ze gaan scheiden.

Lees ook:Verplicht ouderschapsplan na scheiding
Lees ook:Vechtscheidingen rijzen de pan uit
Lees ook:Vechtscheiding is kindermishandeling!
Lees ook:Straks amicaal scheiden via ambtenaar burgerlijke stand
Lees ook:Mediation bij echtscheidingen scheelt geld én leed!

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>