Vrouwen nemen vaker initiatief tot breuk, maar niet bij samenwonenden

UITVorig jaar bleek uit een onderzoek dat vrouwen vaker initiatief nemen voor een scheiding en dat een groot deel van de mannen het niet zag aankomen.

Echter zonder boterbrief, bij samenwonenden ligt dit anders……..

Dat blijkt uit onderzoek van Michael Rosenfeld, socioloog aan de Stanford University onder samenwonenden en gehuwden tussen 2009 en 2015.

“Het was een verrassing, omdat het enige voorafgaande onderzoek naar wie initiatief nam tot een relatiebreuk ging over het uiteenvallen van een huwelijk”,

In 69% van de onderzochte echtscheidingen nam de vrouw het initiatief, mannen 31%.  Bij samenwonende koppels was dit 50/50.

“Ik denk dat het huwelijk als instituut een beetje traag is met de verwachtingen voor gendergelijkheid”, zegt Rosenfeld.

“Vrouwen nemen nog steeds de achternaam van hun man aan en worden soms onder druk gezet dat te doen. Echtgenoten verwachten nog steeds dat vrouwen het grootste deel van het huishouden doen en voor kinderopvang zorgen.”

 

Lees ook:Samenwonenden gaan 2x zo vaak uit elkaar als gehuwden
Lees ook:Samenwonen geen goede test huwelijk
Lees ook:Samenwoners zijn nu net zo gelukkig als gehuwden
Lees ook:Mannen ‘horen’ nog altijd het initiatief te nemen in de liefde (vinden ze)
Lees ook:Vrouwen zijn sneller zwanger als hun moeder om de hoek woont

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>