Samenwoners zijn nu net zo gelukkig als gehuwden

Lange tijd bleek uit cijfers dat stellen die officieel waren getrouwd gezonder en gelukkiger waren dan paren zonder boterbrief.

Daar is verandering in gekomen.

Ook ongehuwd samenwonen maakt gelukkig, zelfs nog een beetje meer dan getrouwd zijn.

Mensen in beide samenlevingsvormen melden meer gezondheid en welbehagen dan singles………

Kelly Musick van de Cornell University in het New Yorkse Ithaca en Larry Bumpass van de University of Wisconsin-Madison deden langdurig onderzoek onder 2737 alleenstaande mannen en vrouwen. Binnen 6 jaar gingen 896 van hen trouwen of samenwonen.

Direct na die gebeurtenis voelden de stellen zich gemiddeld heel erg goed: stukken beter en gezonder dan de singles. Die hoera-stemming bleef echter niet heel lang hangen.

Toch waren er ook verschillen tussen getrouwden en samenwonenden. In het huwelijk waren er voordelen qua gezondheid, voornamelijk vanwege de gezamenlijke ziektekostenverzekeringen. Stellen zonder trouwboekje voelen zich echter gemiddeld zelfverzekerder, flexibeler in hun persoonlijkheid en sterker dan de stellen met officiële papieren.

“Het huwelijk was lange tijd een belangrijk sociaal instituut, maar de laatste jaren zijn er in de westerse maatschappij meer samenlevingsvormen. Ook het aantal buitenechtelijk geboren kinderen is toegenomen”, stelt Musick. In Amerika heeft het huwelijk echter nog steeds een belangrijkere functie dan alle andere gezinsvormen.

De studie toont aan dat een liefdesverhouding qua effecten op gezondheid en geluk gelijkwaardig is aan een huwelijk. Dat komt ook omdat een huwelijk tegenwoordig niet meer levenslang is, zo blijkt de vele echtscheidingen. De normen voor een relatie zonder trouwboekje daarentegen, zijn vaak inniger dan een tiental jaar geleden.

Lees ook:Samenwonenden gaan 2x zo vaak uit elkaar als gehuwden
Lees ook:Snelle samenwoners zijn ook snel zwanger
Lees ook:Samenwonen geen goede test huwelijk
Lees ook:Trouwen werkt beter dan samenwonen
Lees ook:Single of getrouwd?

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>