Klassieke rolpatronen blijven in gebroken gezinnen zichtbaar

Victorian Mother ChildrenDe klassieke rolverdeling zet zich door in eenoudergezinnen. Kinderen hebben in driekwart van de gevallen hun hoofdverblijf bij de moeder.

Terwijl 9 op de 10 van de alleenstaande vaders werk heeft, is dat slechts bij 6 op 10 alleenstaande moeders het geval.

De helft van de mannen zoekt hulp in het huishouden, tegenover slechts 20% van de vrouwen……..

Dat blijkt uit het doctoraat van de Leuvense sociologie Christien Gilleir, waarover Het Laatste Nieuws bericht.

De stereotype genderverdeling wordt dus door een relatiebreuk niet doorbroken. “Alleenstaande vaders werken meer betaalde uren, zijn vaker deeltijds alleenstaande ouder, besteden meer huishoudelijk werk uit dan moeders. Dat zijn enorme verschillen die helemaal in de lijn liggen van de rolpatronen bij huishoudens met twee ouders. Beide seksen blijven hun traditionele rol spelen”, aldus Gilleir.

Terwijl alleenstaande vaders de druk verlichten door het huishouden en de kinderzorg uit te besteden, alleenstaande moeders door dit te doen juist méér stress krijgen.

Volgens Gilleir is dat het gevolg van het feit dat de traditionele rolpatronen blijven doorwerken in de hoofden van de ouders. “Als je daar tegenin gaat, dan is de kans groot dat je je slecht voelt of schuldig. En dus blijft iedereen in de mate van het mogelijke zijn rol spelen, ondanks werkende vrouwen, ondanks eenoudergezinnen”.

“Uit ervaring weet ik dat het niet eenvoudig is. Ik ben zelf ook alleenstaande moeder en het eerste wat ik vriendinnen in dezelfde situatie aanraad is: ‘Laat die schuldgevoelens varen! Rationaliseer zoveel mogelijk, kies voor praktische oplossingen, net zoals mannen doen.’ Tegelijk merk ik echter bij mezelf hoe ik, als hoogopgeleide, goed geïnformeerde vrouw, ertegen moet vechten om zelf niet in die oude patronen te belanden”, aldus Christien Gilleir in Campuskrant.

Lees ook:Thuismoeders doen veel meer dan thuisvaders
Lees ook:Alleenstaande ouder meer in trek dan kinderloze single
Lees ook:Alleen is wel erg alleen met de feestdagen voor single mama’s
Lees ook:De meest harmonieuze gezinnen hebben klassiek rollenpatroon
Lees ook:4 van de 5 vaders lezen hun kinderen voor

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>