De meest harmonieuze gezinnen hebben klassiek rollenpatroon

In de jaren ’70 besloten pedagogen en ook ouders dat het allemaal anders moest met de opvoeding.

Het moest losser, kinderen moesten meer zelf kunnen bepalen en zowel vaders als moeders moesten de zorg voor de kinderen voor hun rekening nemen.

Ondertussen schreed de vrouwenemancipatie verder en werd het leven alsmaar duurder.

Gevolg? Zowel uit maatschapplijke als uit financiële drijfveren hebben we nu gezinnen waarin beide ouders werken en zij samen voor kinderen en huishouden zorg dragen.

Hoewel die laatste 2 dingen nog wel iets meer op de schouders van vrouwen dan van mannen rusten (c.q. drukken), gaan moderne papa’s er toch wel heel prat op dat zij veel doen met hun koters en hebben zelfs ministers ‘papadagen’.

Daarentegen is het aantal echtscheidingen waarbij kleine kinderen betrokken zijn nog nooit zo hoog geweest en blijkt nu uit cijfers dat in de zogenaamde ‘moderne gezinnen’ veel meer ruzie is dan in die met een klassiek rollenpatroon.

Zo toont nieuw Amerikaans onderzoek aan van de Department of Human Development & Family Science te Ohio.

Zij ontdekten dat vaders wel spelletjes kunnen spelen met hun kinderen, maar wanneer het aankomt op het eten geven of het in bad stoppen, kunnen ze dat beter aan de moeder overlaten. Wanneer vader mede de kinderen gaat verzorgen, blijken de ouders elkaars gezag onderling te gaan ondermijnen.

De wetenschappers bestudeerden 112 paren met een 4-jarig kind. Die vulden een vragenlijst in over hun betrokkenheid bij de speelactiviteiten en hoe vaak en wanneer ze hun kroost verzorgden.

Vervolgens observeerden ze de gezinnen. Die tekenden gezamelijk een portret van de familie en bouwden een huis van speelgoed. De opdrachten waren opzettelijk te moeilijk voor 4-jarigen en eisten dus de begeleiding van beide ouders. Zo konden de onderzoekers zien in welke mate ouders elkaar steunden of ondermijnden.

Een jaar later werd een soortgelijke test gedaan. Toen werd duidelijk dat vaders die meer speelden met hun kind aan het begin van de studie, een jaar later een betere relatie met hen hadden. De papa’s die hielpen met de zorg van hun kroost, hadden een slechtere relatie, vooral met hun partner.

Ik stond er ook van te kijken, maar deze resultaten suggereren dus dat het traditionele rollenpatroon voor een gezin het meest harmonieus werkt. Complementair boven supplementair. Een man die helpt met de zorg van kleine kinderen ondermijnt in feite de inspanningen van zijn echtgenote.

Eerder onderzoek uit 2010 gaf ook al aan dat teveel zorg van vaders moeders doen twijfelen aan hun eigen kwaliteiten.

Lees ook:Amicaal scheiden schaadt de kinderen ook
Lees ook:Ouders met grote gezinnen zijn stukken gelukkiger
Lees ook:Gay-gezinnen met veel kinderen zijn het gelukkigst!
Lees ook:De pendel-kalender voor kinderen van gescheiden ouders
Lees ook:Jonge kinderen van gescheiden ouders wonen het liefst bij hun moeder

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

0 thoughts on “De meest harmonieuze gezinnen hebben klassiek rollenpatroon

  1. Pingback: Geboorte 1e kind geeft enorme geluksdip | Relatie

  2. Pingback: De vrouw achter een succesvolle man is………. subtiel! | Relatie

  3. Pingback: Mannen hebben minder stress als vrouwen huishouden regelen | Relatie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>