Thuismoeders doen veel meer dan thuisvaders

WCborstel

Vaders die thuisblijven voor de kinderen doen mínder in de huishouding dan huismoeders. Huisvaders die voor de kinderen zorgen, doen maar nét iets meer in het huishouden dan moeders die 35 uur per week werken. Dat blijkt onderzoek onder 2500 ouders, uitgevoerd tussen 2002 en 2015 door het Australische instituut voor familiestudies.

4% van de heterosexuele gezinnen in Australië heeft een huisvader. Huismoeders komen nog voor in 31% van de gezinnen. De vaders die thuisblijven besteden 19 uur aan de zorg voor kinderen, terwijl werkende moeders daar 21 uur aan besteden. Huismannen doen 23 uur het huishouden, terwijl huisvrouwen daar 28 uur aan besteden.

In Nederland noemen bijna 80.000 mannen zich huisvader of huisman. Hun aantal neemt langzaam toe, vooral doordat steeds meer vrouwen een hoger inkomen hebben. In Australië komt het minder vaak voor dat vrouwen werken en de mannen thuisblijven en er zit ook niet veel groei in.

De mannen die wel thuisblijven, zijn over het algemeen wat ouder, met oudere kinderen, en nemen niet alle taken op zich in dezelfde mate waarin huismoeders dat altijd deden. Uit Amerikaans onderzoek blijkt dat er daar in historisch opzicht wél veel veranderd is. Vaders zouden inmiddels 3x zoveel tijd aan hun kinderen besteden dan in 1965.

Lees ook:Heb geduld dames: na zijn pensioen wordt hij actief in het huishouden
Lees ook:Klassieke rolpatronen blijven in gebroken gezinnen zichtbaar
Lees ook:Vrouw met werkeloze man thuis doet méér in het huishouden
Lees ook:Zodra mannen vader worden gaan ze klassiek denken
Lees ook:Mannen willen vooral een parttime werkende vrouw

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>