Kankerpatiënten die verlaten worden door hun partner…

Een zware ziekte zoals kanker trekt ~dat begrijpen we allemaal~ een enorme wissel op een relatie.

Eenderde van de kankerpatiënten krijgt huwelijksproblemen en in 1 op de 4 gevallen mondt dit uit in een echtscheiding.

Vrouwen met kanker worden 6x vaker verlaten door hun man, dan mannen met kanker door hun vrouw.

Ook Bethann Siviter maakte dat mee. In de moeilijkste periode van haar leven, hoopte ze dat ze op de hulp van haar echtgenoot Jasper kon rekenen, maar hij liet haar in de steek……..

Zij vertelt haar verhaal in The Daily Mail.

Bethann’s baarmoeder werd verwijderd toen ze 34 jaar was en Jasper kon het letterlijk en figuurlijk niet aanzien. Hij weigerde voor haar te zorgen en liet haar in een apart bed slapen omdat hij niet wilde dat zij met haar ontstoken wond bij hem lag.

“Als ik me omkleedde, ging hij de kamer uit. Jasper kon zijn walging niet voor zich houden. Nadat de buik genezen was, wilde hij alleen vrijen als hij er niet naar hoefde kijken”, aldus Bethann. Jasper begon een affaire met een vrouw die hij via het internet had leren kennen. 2 jaar later vroeg hij de echtscheiding aan.

Psychologe Leila Collins licht dit gedrag toe: “Mensen zijn bang voor ziekte en zwakheid. Jasper zal zijn eigen angsten niet onder ogen hebben willen zien.” Dat ziet Bethann inmiddels ook: “Zijn grootste angst was kanker. Hij kon daarom niet met mijn diagnose omgaan. Jasper hield ervan om de controle te bewaren en dingen te regelen. Aangezien hij hier geen vat op had, is hij weggelopen.”

Het lot wilde dat Jasper niet lang daarna zelf longkanker kreeg en hier in 2001 aan overleed. Op zijn sterfbed heeft hij zich nog wel verontschuldigd en toegegeven dat zijn zwakheid hun huwelijk had verknald..

De verschuiving van geliefde naar verpleger kan een relatie ruïneren. Vrouwen zorgen van nature nou eenmaal makkelijker dan mannen, maar het blijft moeilijk dat de voorheen minnekozende handen bij zware ziektes of handicaps veranderen in verplegende handen. Met Bethann gaat het inmiddels weer goed. Ze is sinds een aantal jaar heel gelukkig met een nieuwe man in haar leven.

De steun van vrouwen voor een zieke echtgenoot is overigens doorslaggevender dan omgekeerd. Zowel onderzoeken onder mannen met kanker als onder mannen met een hartaandoening wezen uit dat de overlevingskansen van getrouwde patiënten veel groter waren dan die van degenen zonder vrouw aan hun zijde. Bij de vrouwelijke patiënten maakte een partner geen verschil.

Lees ook:Partners van kankerpatiënten zitten zelf ook vaak bij de dokter
Lees ook:Kanker is een splijtzwam in relaties
Lees ook:Het huwelijk is beter ter bestrijding van kanker dan chemotherapie
Lees ook:Kanker tast ook gezondheid partner aan
Lees ook:Mannen dumpen zieke partner 7x vaker dan vrouwen

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>