Verplicht ouderschapsplan na scheiding

Volgende week dinsdag stemt de Eerste Kamer over het wetsvoorstel Bevordering voortgezet ouderschap en zorgvuldige scheiding. Als dit wetsvoorstel wet wordt, dan moeten ouders voortaan verplicht een ouderschapsplan opstellen, waarin afspraken worden gemaakt over de verzorging en opvoeding van de kinderen na de scheiding……………

Het voorstel is er op gericht dat ouders vroegtijdig nadenken over de invulling van het ouderschap na scheiding en hierover afspraken maken om onnodige conflicten te voorkomen. Het wetsvoorstel gaat ervan uit dat beide ouders na de scheiding gezamenlijk verantwoordelijk blijven voor de kinderen. Daarnaast wordt ook de zogenaamde flitsscheiding afgeschaft. Het is niet langer mogelijk een huwelijk via de burgerlijke stand om te zetten in een geregistreerd partnerschap en dat vervolgens buiten de rechter om te beëindigen.

De rechter kan overigens besluiten dat de ouders geen ouderschapsplan hoeven op te stellen, als hij van oordeel is dat dat niet in het belang is van het kind.

Dus…nog meer zaken voor mensen in scheiding om ruzie over te maken. In hoeverre is zo’n ouderschapsplan te toetsen aan de praktijk? Is daar controle over? Door wie? Is het flexibel, bijvoorbeeld als de man of vrouw in kwestie andere werkuren/dagen krijgt? En hoeveel gaat zo’n plannetje kosten? Duiken er straks ‘gediplomeerde’ ouderschapsplannetjesopstellers op die honderden euro’s per uur vragen?

Kortom: scheiden wordt moeilijker, duurder en het duurt langer voordat er rust in de tent is. Of bevordert zo’n ouderschapsplan juist de rust…?

Lees ook:Vechtscheidingen rijzen de pan uit
Lees ook:Straks amicaal scheiden via ambtenaar burgerlijke stand
Lees ook:Scheidende ouders met kinderen verplicht op cursus
Lees ook:Co-ouderschap is lastig af te dwingen als 1 van de 2 niet wil
Lees ook:Over de diep verscheurde gevoelens van kinderen van echtscheiders

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>