Over de diep verscheurde gevoelens van kinderen van echtscheiders

Kinderen voelen zich vaker dan ooit verscheurd als hun ouders in een scheiding liggen. Ouders maken ten opzichte van 2009 ook meer ruzie. Dat blijkt uit onderzoek van Ed Spruijt van de Universiteit Utrecht en pedagoge Helga Kormos onder 2414 waarvan 450 scheidingskinderen, dat morgen gepresenteerd wordt op het congres ‘Stop de Vechtscheiding’. Kinderen ondervonden vorig jaar 18% meer loyaliteitsconflicten ten opzichte van hun ouders dan 4 jaar eerder.

“Ze hebben vaker het idee dat ze tussen hun vader of moeder moeten kiezen”, aldus echtscheidingsspecialist Spruijt. “Met kinderen gaat het daardoor duidelijk slechter, ze hebben meer problemen op school en hebben sneller last van depressieve gevoelens.”

In 2009 is de wet voor echtscheidingen juist gewijzigd om problemen bij scheidingskinderen te verminderen. de nadruk moest liggen op gelijkwaardig ouderschap. Volgens Spruijt werkt dat doorgaans alleen als de taken voor de scheiding al gelijkwaardig waren verdeeld tussen beide ouders. “Een vader die wegens een drukke baan minder vaak aanwezig was, kan dat gelijkwaardig ouderschap na een scheiding opeens opeisen. Uit angst- of wraakgevoelens.”

De onderzoekers pleiten daarom voor een ‘kindwaardig’ ouderschap, in plaats van een gelijkwaardig ouderschap. “Daarbij komt de nadruk veel meer op het belang van het kind te liggen.” Verplichte mediation voor scheidende ouders, denkt Spruijt.

Ook kijkt hij naar België dat experimenteert met een opvoedplan. Het idee daarachter is dat ouders na de geboorte opschrijven hoe ze hun kind willen grootbrengen. Ook als het misgaat tussen de ouders. “Zoiets kun je dan om de paar jaar herzien, omdat een kind natuurlijk andere behoeften kan krijgen.”

Er zijn meer co-ouderschappen dan ooit. 27% in 2013 ren opzichte van 20% in 2009 en 5% in 2000. wonen in co-oudergezinnen. Met de nadruk op ‘co’, want met die kinderen gaat het beter, omdat deze ouders minder ruzie maken.

Lees ook:Vechtscheidingen rijzen de pan uit
Lees ook:Echtscheiding werkt voor kinderen alleen als ouders kappen met ruzies
Lees ook:Jongeren vinden dat ouders van nu te snel scheiden
Lees ook:Verplicht ouderschapsplan na scheiding
Lees ook:Kinderen van gescheiden ouders zelf niet trouwlustig

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>