In een gearrangeerd huwelijk neemt de liefde toe, in een vrij huwelijk juist af

Na 10 jaar huwelijk hebben partners in een gearrangeerd huwelijk dubbel zo vaak een sterke band als stellen die in elkaar ‘in het wild’ hebben ontmoet.

‘Geliefden’ in zo’n voorgekookte verbintenis voelen hun liefde voor elkaar met de tijd groeien, terwijl ‘geliefden’ in een vrij huwelijk vaker sprake is van verwijdering.

Het heeft allemaal te maken met de eeuwige verwarring tussen seks en lust enerzijds en affectie en liefde anderzijds…….

Tot die conclusie komt Robert Epstein van Harvard University op basis van zijn uitgebreide onderzoek.

Hij verklaart dit fenomeen door te wijzen op de zorgvuldige wijze waarop een gearrangeerd huwelijk (niet te verwarren met een gedwongen huwelijk) tot stand komt.

De families, interesses en levensverwachtingen komen meestal zeer goed overeen terwijl ‘vrije paren’, verblind door passie, zulke belangrijke zaken meestal over het hoofd zien.

Volgens Epstein zijn het grote aantal echtscheidingen en de grote hoeveelheid eenoudergezinnen een signaal dat we onze aanpak van de vrije huwelijken eens kritisch moeten benaderen.

In het Westen verwart men liefde met lust en laat men de relatie teveel aan het lot over, meent hij. Mensen uit andere culturen vinden echter meer dan alleen passie belangrijk.

“We plannen ons onderwijs, onze carrière en onze financiën, maar we voelen ons ongemakkelijk bij het idee van een geplande relatie. Ik pleit hier niet voor gearrangeerde huwelijken, maar ik ben er wel van overtuigd dat we er veel van kunnen leren,” aldus Epstein.

Lees ook:De liefdestriangel
Lees ook:Seksuele vloeibaarheid: Cameron Diaz deelde bed met vrouw
Lees ook:Het monogame drama: passie, intimiteit, toewijding, (echtscheiding)
Lees ook:De voordelen van een gearrangeerd huwelijk
Lees ook:Liefde met dodelijke afloop

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>