De liefdestriangel

Volgens Robert Sternbergs Triangular theory of love kent de liefde 3 ijkpunten en komen deze het dichtst bij de intuïtieve denkbeelden over de liefde: Intimiteit, passie en verbintenis………..

Intimiteit staat voor vertrouwen, het delen van gevoelens. Passie verwijst naar seksuele aantrekkingskracht en verlangen. Verbintenis staat voor de intentie om een relatie op lange termijn te laten voortduren

Combinaties van deze drie leveren verschillende soorten liefde op. Wanneer intimiteit, passie en verbintenis even sterk aanwezig zijn, is het resultaat ‘volledige liefde’. Echter, in de praktijk is meestal één ijkpunt vertegenwoordigd, of een combinatie met een tweede ijkpunt. Als alleen passie aanwezig is, dan is er sprake van ‘dwaze liefde’. ‘Romantische liefde’ ontstaat als passie en intimiteit de boventoon voeren. Als er geen passie is, maar wel intimiteit en verbintenis, dan bestaat er ‘meedogende liefde’.

Dan zijn er nog ´blinde liefde’ (passie en verbintenis) en ‘lege liefde’ (alleen verbintenis).
Volgens de triangle theory ontstaan er in relaties problemen als de ijkpunten waarnaar de partners verlangen, van elkaar verschillen. Het geheim van een goede relatie is dus een juiste afstemming van de drie ijkpunten.

´Dwaze liefde ´is dus prima als beide partners enkel en alleen verlangen naar het ijkpunt passie. Maar als je op zoek bent naar een langdurige relatie, zorg er dan voor dat niet alleen de verbintenis de boventoon voert, maar laat passie en intimiteit ook meedoen. Niet alleen bij jezelf, ook bij de ander.

Lees ook:In slaap vallen na de seks doet partner verlangen naar meer intimiteiten
Lees ook:Moeilijke mannen krijgen veel seks
Lees ook:Waarom seks-omdraaien-slapen geen goed idee is
Lees ook:Datende singles zijn veel te veel bezig met uiterlijkheden
Lees ook:Relatiedipje? Slinger mekaar in een Tango!

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>