Als je van elkaar houdt, slaap je apart

Volgens Dr. Neil Stanley die onderzoek verricht naar slaapgedrag en zelf in een andere kamer dan zijn vrouw slaapt, zijn tweepersoonsbedden geen goede optie.

Als je van elkaar houdt, slaap je apart………..

De traditie van het echtelijke bed begon met de industriële revolutie, toen mensen verhuisden naar de steden en een tekort aan woonruimte ontstond. Daarvoor was het gewoon om apart te slapen.

“Met een standaard tweepersoonsbed heb je vaak minder ruimte dan wanneer je alleen ligt. Om nog maar te zwijgen over het lawaai dat je bedgenoot maakt. Stoten, trappen, opstaan om naar het toilet te gaan: geen wonder dat je geen goede nachtrust krijgt.

Slechte nachtrust verhoogt het risico op depressie, hart- en vaatziekten, beroertes, ademhalingsproblemen, echtscheiding en zelfs suïcidaal gedrag”, aldus Dr. Stanley.

Een recent grootschalig Japans onderzoek concludeerde dat zeven en een half uur slaap, optimaal is voor een goede gezondheid. Eenderde van de volwassenen slaapt regelmatig minder dan 5 uur, vaak als gevolg van hevig woelen door de partner. Woelt je bedgenoot, is de kans 50% groter dat ook de ander van positie zal veranderen.

Echter maar 8% van de stellen zou in verschillende kamers overnachten. Op oudere leeftijd gebeurt het wel vaker.

“Knuffelen is belangrijk en kan altijd”, stelt de dokter. “Want waarom zou je op een gegeven moment niet zeggen: ‘ik ga nu slapen’. Intimiteit is belangrijk voor je emotionele gezondheid, maar goede slaap is belangrijk voor zowel je lichamelijke, emotionele en geestelijke gezondheid. De keuze zou dus snel moeten gemaakt zijn.”

Lees ook:Een 2-persoonsbed is om te minnen en niet om samen te slapen
Lees ook:Apart slapen is voor je nachtrust én je seksleven stukken beter
Lees ook:Moeders van jonge kinderen slapen slecht, vaders niet
Lees ook:Snurkende geliefde berooft je van 3 weken slaap per jaar
Lees ook:Slaap je samen slank en relaxed

facebook share facebook share

2 Reacties // Reageer

2 thoughts on “Als je van elkaar houdt, slaap je apart

 1. Jip

  hier is het andersom. we slapen niet minder samen in bed, maar juist meer. regelmatig ben ik weg ivm werk. vaak krijg ik dan van mijn man een sms…kan niet slapen zonder jou. en mijn luxe hotelbed voelt ook maar leeg, daar lig ik wakker van.

    /   Reply  / 
 2. Spock66

  Vermakelijke gedachte… maar ik ben het hier grondig NIET mee eens!… Ik vind het méér dan zalig om naast/tegen/op/onder mijn geliefde in slaap te vallen!
  En ook om naast haar wakker te worden! Het liefst met haar hoofd op mijn borst…
  Of… als de schat al slaapt en ik nog niet.. dan kijk ik met veel plezier naar hoe ze slaapt… hoe ze er bij ligt…
  Dat wil je toch niet missen van je geliefde?

  Moet er niet aan denken… romantische avond gehad… zalig de liefde bedreven… samen wegdoezelend… en dan … HUP, “sorry schat, ik ga slapen” waarna één van beide naar een andere kamer gaat om daar te gaan slapen…

  Komt bij dat ik ook een stuk minder goed slaap als mijn partner niet naast me ligt… :-)

    /   Reply  / 
 3. Pingback: De SAT – relatie: Sleeping Apart Together | Relatie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>