Moeders van jonge kinderen slapen slecht, vaders niet

INSOMNIA

De wetenschap bevestigt wat moeders allang wisten: wie kinderen thuis heeft, heeft minder nachtrust. Dat blijkt uit een enquête onder 5800 volwassenen door Geogria Southern University.

Rekening houdend met factoren als BMI, socio-economische status, sporten, relatieproblemen en snurken, blijkt de enige doorslaggevende slaapverstorende factor voor vrouwen hun nageslacht te zijn. Vrouwen van 45 jaar en jonger zien hun slaapkwaliteit achteruit gaan als ze kinderen in huis hebben rondlopen.

Slechts 48% van de moeders haalt het minimum van 7 uren slaap, waar dit bij de kinderloze vrouwen onder 45 zo’n 62% is. Ook rapporteerden jonge moeders vaker gevoelens van vermoeidheid, met een gemiddelde van 14 dagen per maand. Bij de kinderloze vrouwen waren dit er 11.

Bij de mannen van 45 jaar en jonger werd geen verschil opgemerkt in het aantal uren slaap en de algemene vermoeidheid tussen vaders en niet-vaders. Kinderen of niet; er was geen verschil merkbaar in slaap.

De wetenschappers zien ze het als een belangrijke observatie: “Voldoende slaap is erg belangrijk voor alle aspecten van de gezondheid, en kan hart, geest en gewicht beïnvloeden. Het is belangrijk om te achterhalen waarom mensen niet de nodige nachtrust genieten, zodat we dat probleem kunnen aanpakken,” aldus assistent-professor Kelly Sullivan.

Lees ook:Mannen met veel kinderen leven langer
Lees ook:Demograaf Jan Latten breekt lans voor drukke Nederlandse man
Lees ook:4 van de 5 vaders lezen hun kinderen voor
Lees ook:Vrouwen die geen moeder werden: het verschil tussen gewild en ongewild
Lees ook:Slaapjaloezie nekt relaties

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>