Evenwichtige rolverdeling zorgt voor betere seks bij ouders

FamilyTimeParen die de zorg voor huis, tuin, en gezin goed verdelen hebben hechtere relaties en een beter seksleven dan die waar de vrouw al de zorg of het grootste deel ervan op zich neemt.

Merkwaardig genoeg kan de man het meeste voor de kinderen zorgen, zonder nadelige gevolgen voor de relatie.

Dat blijkt uit onderzoek van Daniel L. Carlson, professor sociologie aan de Georgia State University en 2 afgestudeerde studenten met gegevens van 487 hetero-koppels uit de 2006 Marital and Relationship Survey (MARS). De studie is gepresenteerd op de 110e jaarvergadering van de American Sociological Association.

Het ging om gezinnen met een laag tot gemiddeld inkomen, die allemaal kinderen hadden die bij hen woonden, en waarvan de vrouw jonger was dan 45 jaar. Die werden ingedeeld in 3 groepen: die waarbij de vrouwen al de zorg voor de kinderen op zich neemt (of in elk geval meer dan 60%), gezinnen waar mannen de hoofdverzorgenden zijn en paren waarbij ouders de zorg ongeveer 50/50 verdelen.

Vervolgens werd gepeild naar de kwaliteit van de verbintenis, op basis van de tevredenheid, de conflicten, de seksfrequentie en de tevredenheid daarover.

Wanneer vrouwen verantwoordelijk zijn voor alle of het grootste deel van de zorg voor de kinderen, geven zowel mannen als vrouwen een lagere kwaliteit aan, zowel voor hun relatie als voor hun seksleven.

In tegenstelling tot de moeders, kunnen vaders in een heteroseksuele relatie wel de hoofdzorg voor de kinderen op zich nemen, zonder negatieve gevolgen voor de relatie. Deze stellen hebben ook even veel seks als die waar de zorg verdeeld.

Opmerkelijk is echter wel dat deze mannen de laagste kwaliteit voor hun seksleven geven van alle mannen in het MARS-onderzoek, (riskant, zo blijkt uit ander recent onderzoek) terwijl hun vrouwelijke partners juist aangaven dat hun seksleven de hoogste kwaliteit had.

In verder onderzoek wil Prof. Carlson nagaan waarom (echt-)paren met een meer gelijke verdeling van de kinderverzorging betere relaties en een beter seksleven hebben. “We proberen te begrijpen wat koppels zo positief vinden aan het delen, zei Carlson.

Professor Cary Cooper, deskundig op het gebied van organisatorische psychologie en gezondheid aan de Manchester Business School, reageert op de BBC door te zeggen dat de bevindingen wel steek houden, maar dat ze misschien meer zeggen over het soort koppels dat de verantwoordelijkheden verdeelt.

“Als je een ‘nieuwe man’ hebt, die graag bereid is de kinderverzorging te verdelen, zal hij waarschijnlijk hoe dan ook meer investeren in de relatie.”

Lees ook:Samen het huishouden runnen geeft spannender seks!
Lees ook:Samen aan de wijn slaan is goed voor je relatie
Lees ook:Hoe meer seks, hoe gelukkiger de relatie, maar het moet wel spontaan gaan
Lees ook:De meest harmonieuze gezinnen hebben klassiek rollenpatroon
Lees ook:Elkaar missen is uitstekend voor het seksleven

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>