De 5 stadia voordat iets een relatie is: van vlinders tot partnerschap

giphyWij mensen kunnen prachtige dingen zeggen, voelen ja zelfs bezingen over de liefde, maar uiteindelijk zijn we gewoon wandelende chemische reacties.

Psychologe Dr Linda Papadopoulos onderzocht voor eHarmony wat er precies gebeurt op fysiologisch terrein van de eerste flirt tot aan een bestendige relatie……

1. Vlinders in de buik
Deze kenmerkt zich door een sterke seksuele aantrekkingskracht, in de war zijn, gewichtsverlies en improductiviteit. Biologisch gezien maken beide partners meer testosteron en oestrogeen aan. Mensen krijgen een enorme sexdrive, vergeten te eten en vallen dus af en krijgen door al die geslachtshormonen soms zelfs weer jeugdpuistjes en koortslippen.

2. Ontdekkingsreis
Partners leren elkaar kennen en beginnen te bouwen aan hun relatie. Het lichaam produceert nu neurotransmitters waardoor de hartslag sneller gaat en de geliefden krijgen af en toe een groot geluksgevoel dat vergelijkbaar is met het effect van drugs. Ze denken aan vrijwel niets anders dan aan hun fijne, nieuwe relatie. 44% krijgt slaaptekort en 29% kan zich minder concentreren.

3. Toekomstplannen
De partners hebben ervaren dat het goed voelt voor elkaar, nu moet de relatie ook nog goed zijn. 27% voelt druk en/of stress door het denken aan of ze wel ‘matchen’ voor de toekomst. Het wordt veel serieuzer en het draait nu om er samen uit te komen, dus ook over openheid en eerlijkheid en het sluiten van compromissen.

4. Schellen van de ogen
De ‘echte’ partner, de ware persoon wordt nu naakt en zichtbaar duidelijk. Bij 15% levert dit angst, stress en twijfel op. Hoe serieuzer de relatie wordt, hoe meer gevoelens van kwetsbaarheid er ontstaan en dit kan stress en ongemakkelijkheid (bindingsangst) veroorzaken.

5. Stabiliteit
Als de emotionele achtbaan van de eerste 4 stadia overleefd zijn, komt het erop aan, dat er vertrouwen en intimiteit is. De helft van de ondervraagden was reeds in de dit stadium beland en 23% wordt daar erg gelukkig van. Biologisch gezien versterkt oxytocine bij zowel mannen als vrouwen vrijkomt op intieme momenten en na de seks, de band.

Lees ook:Na 5 maanden samen heb je ‘vaste verkering’
Lees ook:Het gebroken hart in handen van de cardioloog
Lees ook:Veel ruzie over geld is enkele reis echtscheiding
Lees ook:Jawel: ook een onenightstand kan liefde worden!
Lees ook:Grijp je kans en zoen die leuke collega op de decemberborrel!

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>