Nederlandse mannen en vrouwen de langsten ter wereld

DutchCoupleTallIk woon in een 17e eeuws huis en kan goed merken dat we in de afgelopen eeuwen flink langer zijn geworden.

Mondiaal gezien zijn wij zelfs de langste Lijzen en Lummels.

Nederlanders zijn de afgelopen 150 jaar zo’n 20 cm de hoogte ingegaan.

Een gemiddelde Nederlandse vrouw is nu 1,71 meter en een gemiddelde Nederlandse man 1,84 meter lang.

Ook in andere Noord-Europese landen zijn mensen iets gegroeid, maar nergens zo hard als hier.

Tot nu toe ging men ervan uit dat wij zo lang werden door welvaart, eiwitrijk voedsel en een goede gezondheidszorg, maar in het blad Proceedings of the Royal Society B: Biological Science schrijven onderzoekers nu dat ook natuurlijke selectie een belangrijke rol speelt.

Onderzoeker Gert Stulp van de London School of Hygiene & Tropical Medicine verzamelde de gegevens van 42.616 Hollanders, waaruit bleek dat lange mannen meer kinderen verwekken. Bij vrouwen zijn het juist degenen die een gemiddelde lengte hebben die meer baby’s baren dan hun kleine en lange seksegenotes.

Hierdoor is de overlevingskans voor kinderen van lange ouders iets hoger en worden hun genen beter doorgegeven. Wat frappant is, want onderzoek in de VS toonde aan dat daar juist kleine vrouwen en gemiddelde mannen de grootste voortplanters zijn.

Wetenschappers berekenden dat er ongeveer 180 verschillende genen invloed hebben op onze lengte, die bij elkaar voor 80% bepalend zijn.

Stulp en collega’s benadrukken dat een betere verdeling van de welvaart en de toegang tot gezondheidszorg ook hebben bijgedragen aan de nationale groeispurt.

Lengte speelt in relaties nog altijd een rol. Vrouwen hebben graag een man die 20 cm langer is dan zijzelf. Mannen vinden het OK, zolang zij 7 cm boven haar uit kunnen torenen.

Lees ook:Nederlandse mannen vaker obesitas dan de vrouwen
Lees ook:Size does really matter: daten is meten
Lees ook:Lange mensen zijn vaker intelligent dan kleine
Lees ook:Het ideale onderstel van een vrouw: de rekensom
Lees ook:Kleine vrouwen en gemiddelde mannen krijgen de meeste kinderen

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>