Snoepen: slecht voor je lijn, maar goed voor je relatie!

vruchtenhartjesMensen met hypoglycemie of een anderzins regelmatig lage bloedsuikerspiegel weten er alles van: op een gegeven moment zie je minder scherp, word je chagarijnig en onaangenaam als je niet snel iets eet.

Van even wat snoepen word je letterlijk en figuurlijk stukken zoeter en dat heeft dan ook een behoorlijke impact op je relatie……

Zo wordt bevestigd door onderzoek van de Ohio State University, waarover is gepubliceerd in PNAS.

Eenvoudige oorzaken van agressief gedrag in relaties en zelfs van zwaar huiselijk en partnergeweld worden vaak over het hoofd gezien.

Hangry heet het in het Engels een samentrekking van hungry (hongerig) en angry (boos).

“Veel mensen weten dat ze knorrig worden als ze niet op tijd eten”, aldus onderzoeksleider. hoogleraar psychologie Brad Bushman.

De onderzoekers volgden 107 getrouwde stellen gedurende 21 dagen. Om te bepalen hoe de stemming van de echtgenoten was, werd hen aan het eind van elke dag gevraagd naalden in een voodoopop, die de partner moest voorstellen, te steken.

Alle kandidaten kregen 51 naalden en de hoeveelheid die hun wederhelft kreeg te verwerken, demonstreerde zijn of haar boosheid.

De partner was bij deze handeling overigens niet aanwezig. Ook werd van elke proefpersoon dagelijks voor het ontbijt en ‘s avonds het glucosegehalte in het bloed gemeten. Het resultaat: hoe lager de bloedsuikerspiegel, des te meer naalden de wederhelft ‘in z’n donder’ kreeg.

Voor zelfbeheersing hebben onze hersenen genoeg energie nodig. Zo niet: dan ploft de bom ook eerder.

Volgens prof. Bushman was het effect van het glucoseniveau overduidelijk. Zelfs bij echtparen die hun relatie als goed omschreven, leidde een lagere bloedsuikerspiegel tot meer naalden in de voodoopop.

Het advies: eet voor een lastig gesprek met je geliefde eerst iets suikerhoudends, daar word je letterlijk en figuurlijk stukken zoeter van!

Een opmerkelijke studie, zegt Edith Feskens, hoogleraar voeding en het metabool syndroom aan de Wageningen Universiteit, vandaag in De Volkskrant. Volgens haar is er nog niet veel onderzoek verricht naar het effect van glucose op mogelijk agressief gedrag, behalve onder patiënten met diabetes.

Bij hen is ook bekend dat een lage glucosespiegel kan leiden tot agressiever gedrag. “Het gaat bij diabetespatiënten echter om flinke schommelingen. Dat er kennelijk ook een effect is bij niet-patiënten is opmerkelijk’, zegt Feskens. “Als het onderzoek goed is uitgevoerd, zijn de uitkomsten zeker interessant.”

Herkenbaar voor iedereen, denk ik. De meeste mot, chagarijn en ruzie vindt ook plaats voordat er gegeten wordt en dan met name in de keuken, tijdens spitsuur van het gezin.

In plaats van te snoepen, kun je natuurlijk jezelf of je partner en kinds ook met een stuk fruit helpen. Een banaan is beroemd om de snelle werking op de bloedsuikers en is nog goed voor de doorstroming ook.

Ook alcohol wordt in het bloed direct omgezet in suikers. Dat verklaart het prettige van een aperitiefje. Echter bij drank is maatvoering belangrijk: teveel veroorzaakt bij sommigen ook agressie. Maar 1 of 2 wijntjes voor en tijdens het eten werken zeer heilzaam, ook voor je relatie en spijsvertering!

Lees ook:Knuffelen tegen anorexia
Lees ook:Beste dieet voor vrouwen is een eet-date
Lees ook:Een goed huwelijk werkt beter dan een paracetamolletje
Lees ook:Liefde is uitstekende preventie voor drank & drugs
Lees ook:Het huwelijk is beter ter bestrijding van kanker dan chemotherapie

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>